VELIKA BRITANIJA

Evo šta će se dogoditi ako kralj Čarls umre

Iako su detalji stroga tajna, pristup koji je Čarls imao za svoju krunidbu čini se kao čvrsta naznaka kako će isplanirati vlastiti sprovod

Kralj Čarls. Instagram

D. R.

6.2.2024

Velika Britanija ali i svijet, šokirala je vijest da kralj Čarls (Charles) boluje od raka. 

Britance je ova vijest posebno potresla i podsjetila ih da je njihov novi monarh ipak 75-godišnjak, vezan istom krhkom ljudskošću kao i svi ostali. Što nameće praktično, iako morbidno pitanje: kakav je plan ako Charles umre?

Operacija Most Menai

Kad je kraljica umrla 2022., možda ste čuli za Operaciju London Bridge. Ovo je bio kodni naziv za iscrpno detaljan plan onoga što se dogodilo nakon što je kraljica izdahnula. Uključivao je sve - od toga kako će biti objavljena njezina smrt do onoga što bi se trebalo dogoditi tokom 10-dnevnog razdoblja žalosti, s kulminacijom: njenim pogrebom, piše The Kit.

Isto tako postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti - Operacija Most Menai. (Ovo se odnosi na viseći most u Walesu i nastavlja dugu tradiciju kodnih naziva temeljenih na mostovima. Njegov je otac, na primjer, bio Forth Bridge, dok je njegova baka bila Tay Bridge.)

Prema bivšem kraljevskom službeniku za zaštitu Simonu Morganu, planiranje operacije Menai Bridge vjerovatno je počelo "ozbiljno" dan nakon smrti kraljice Elizabete.

Iako su detalji stroga tajna, pristup koji je Čarls imao za svoju krunidbu čini se kao čvrsta naznaka kako će isplanirati vlastiti sprovod. Period žalosti, na primjer, može trajati samo nekoliko dana.

Nakon obavještavanja britanske vlade i lidera Commonwealtha, zastave širom države bit će spuštene na pola koplja. Očekuje se da će sahrana za kralja početi odmah nakon objave vijesti o njegovoj smrti. 

Vilijam odmah postaje kralj

Princ Vilijam (William) trenutno je prvi u redu za prijestolje, stoga će on postati kralj kad njegov otac umre. 

Vjerovatno će se prilično brzo obratiti naciji, a zatim će krenuti u maraton ceremonije: Vijeće za pristupanje, na primjer, sastat će se da ga proglasi novim kraljem, a on će imati zakletvu kojom se zaklinje da je "vjerni protestant", koja se odnosi na još uvijek važeću zabranu da katolik preuzme britansko prijestolje.

Nakon Vilijama, linija nasljedstava ide preko njegove djece - princa Džordža (George), princeze Šarlot (Charlotte) i princa Luija (Louisa). Mlađi sin kralja Čarlsa, princ Hari (Harry), tek je u redu za tron nakon djece svog brata, a nakon njega slijede njegova djeca.

Kejt Midlton postat će kraljica supruga

Kao supruga kralja, Kejt Midlton (Kate Middleton) postat će "kraljica supruga", što je titula koji se daje supruzi vladajućeg monarha kako bi se razlikovala od same kraljice, poput Elizabete. 

Nove titule

Kao najstarije dijete, princ Džordž će postati princ od Walesa kada njegov otac postane kralj. Ovisno o tome bude li princeza En (Anne) još uvijek živa, također postoji šansa da će Šarlot postati poznata kao "kraljevska princeza", što je titula koju trenutno nosi njezina praujna i koja se tradicionalno dodjeljuje najstarijoj kćeri monarha.

Kamila (Camilla), ako još uvijek bude živa, postat će "kraljica udovica". 

Kada je riječ o princu Hariju, jedina formalna promjena bit će to što će on i njegova djeca biti pomaknuti za jedno mjesto u nasljednoj liniji, iako je to prilično besmisleno s obzirom na to da Vilijam ima troje djece. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.