GLUMAČKI RAZGOVORI

Jelena Gavrilović za "Avaz": Sarajevo je za mene sinonim za drage ljude

Volim da igram žene koje se razlikuju od mene privatno

Gavrilović: Imala sam sreću da radim sa sjajnim umjetnicima. Vladimir Nićiforović

9.2.2024

Jelena Gavrilović (41) važi za jednu najljepših glumica s naših prostora. Ona je prepoznatljiva po mnogim ulogama kako u filmovima, tako i u serijama, a često se može vidjeti i na pozorišnoj pozornici.

Jelena je svoj glas posudila i glavnom liku, princezi Elzi, u poznatom animiranom filmu „Zaleđeno kraljevstvo“ iz Diznijevog studija, otpjevavši tada pjesmu „Sada je kraj“.

 Ispijanje kafe

Jelena je govorila za „Dnevni avaz“ o Sarajevu, svojoj karijeri, zdravom životu.

Otkrila nam je kakve uspomene nosi iz bh. prijestonice, gdje je bila na Sarajevo Film Festivalu.

- Sarajevo je za mene grad emocija, sinonim za drage ljude i divne susrete s kolegama. Tu je i Sarajevo Film Festival, naravno, kao i divno ispijanje kafe gdje god da svratim – rekla je Gavrilović u razgovoru iz Beograda.

Govoreći o svojim rolama, ističe da je priprema veoma bitna.

- Za mene kao glumicu je očekivano da se dobro pripremim da bih uspjela da se uživim u ulogu i da bi publika bila uvjerena da sam ja baš taj lik koji gleda. Neke uloge su izazovnije, neke su možda na prvi pogled jednostavnije, ali volim da igram žene koje se razlikuju od mene privatno, jer na taj način mogu da istražim sebe i svijet koji me okružuje, a inspiracija je svuda oko nas, svi ljudi koje vidim ili sretnem mogu da postanu “okidač” za određenu ulogu. Uvijek dajem sve od sebe - kazala je Gavrilović.

Otkrila s kim od kolega bi se voljela naći ispred malih ekrana.

- Uglavnom sam imala sreću da radim sa sjajnim umjetnicima. Uvijek se radujem kada glumim sa svojim kolegama s klase, jer se tada oživi neka naša energija iz tog perioda, ali ako bih mogla da biram, mislim da bih voljela da se nađem u kadru uz Henrija Kavila (Henry Kavill) – rekla je ona.

Glumica je priznala da vodi veoma jednostavan život i da voli da provodi vrijeme s njom dragim ljudima. Ona uživa u svom slobodnom vremenu čitajući knjige.

- Vodim prilično jednostavan život, trudim se da imam svoju dnevnu rutinu, da redovno vježbam i da se viđam s ljudima koje volim. Volim da čitam, da napravim sebi čaj i da budem opuštena, koliko je to moguće – rekla je Jelena.

Kao i svaki i početak glumačke karijere nije jednostavan, ali Jelena je imala sjajan primjer od kojeg je mogla mnogo da nauči o filmu.

- Najviše sam o filmu naučila od reditelja Darka Bajića. U njegovom filmu „Na lepom plavom Dunavu“ sam prvi put stala pred kameru. Za tu ulogu sam dobila i nagradu za najbolju epizodnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu. Prvi put sam se tada zaljubila u film – rekla je ona.


Gavrilović: Uvijek dajem sve od sebe. Foto: Nemanja Miščević

U ulozi crnke 

Kako nam je Jelena otkrila, najzanimljivije je bilo kada je glumila crnku u britanskom filmu “Gassed Up”.

- Imala sam nekoliko izazova, naprimjer, kada snimam na stranom jeziku (engleskom, ruskom, italijanskom), a što se tiče fizičkih izazova imala sam masku u seriji “Istine i laži” tako da sam morala da prilagodim i svoje pokrete i izraze lica tome da se to sve vidi adekvatno – istakla je glumica.

Jelena je zagovornik zdravog načina života, pa ga i sama prakticira.

- Mora da se vodi računa o zdravlju, prije svega. Ključ je u treninzima i hrani. Trudim se da jedem namirnice organskog porijekla, a izbjegavam industrijski prerađene stvari. Volim i slatkiše i kada ih jedem, to je organsko ili domaće napravljeno. S vremena na vrijeme imam svoje režime detoksikacije - govori Jelena.


Gavrilović: Jedna od najljepših glumica u regionu. Arhiv


Samo ljubav 

Jelena nam je otkrila šta je to što nju najviše inspirira i pokreće kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu.

- Samo je ljubav u pitanju, ljubav prema partneru, prema porodici, prema poslu i prema samoj sebi – rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.