SVJETSKA MISTERIJA

Nekadašnji Obamin fotograf otkrio šta je problem s fotografijom Kejt Midlton

Snimio sam fotografiju susreta princa Georgea s predsjednikom Obamom 2016. godine - objasnio je

AP

D. H.

16.3.2024

 Nekadašnji službeni fotograf Baracka Obame oglasio se o obrađenim fotografijama Kate Middleton te detaljno pojasnio što on smatra da je najveći problem u toj "aferi".

"Snimio sam fotografiju susreta princa Georgea s predsjednikom Obamom 2016. godine. Digitalna datoteka je 'obrađena' pomoću Photoshopa, softverskog programa tvrtke Adobe koji koristi gotovo svaki profesionalni fotograf. Ipak, moja fotografija sigurno nije bila 'izmijenjena' ili 'promijenjena'", započeo je.

"Pomislio sam na tu razliku nakon što je fotografija princeze Catherine i njezine djece objavljena ranije ovog tjedna opisana kao 'promijenjena'. Neki mediji su je nazivali 'fotošopiranom'. I zbog toga sam se naježio.⁣ Svaka publikacija poput New York Timesa i svaka novinska organizacija poput Associated Pressa imaju stroga pravila o korištenju Photoshopa za obradu slika. U osnovi, prihvaćeni postupci dopuštaju obradu novinske fotografije podešavanjem ravnoteže boja; densityja (tako učinite neobrađenu datoteku svjetlijom ili tamnijom); sjena i isticanje dijelova fotografije", pojasnio je.

Pojašnjenje Souze. Screenshot

"Prestanimo koristiti tu riječ"

"Ono što nije prihvatljivo je uklanjanje, dodavanje ili mijenjanje elemenata na fotografiji. To bi bila promjena sadržaja. Naprimjer, ako iz nečije glave viri telefonski stup, ne bi vam bilo dopušteno da ga uklonite. Ili ako netko spoji više obiteljskih slika u jednu, to ne bi bilo prihvatljivo. (Zašto je, međutim, AP-u trebalo gotovo 2 sata da donese ovu odluku s fotografijom ranije ovog tjedna?)", nastavio je.

- Imajmo ovo na umu s obzirom na trenutnu političku klimu u kojoj određeni predsjednički kandidat i njegovi bijesni pristaše odbacuju priče koje se njemu ili njima ne sviđaju kao 'lažne vijesti'. Također je više puta rekao da su njegove objavljene fotografije koje mu se ne sviđaju 'fotošopirane'. Fotografije o kojima je riječ nedvojbeno su obrađene u Photoshopu, ali nimalo 'preinačene'" -nadovezao se i na Trampa.

- Dakle, dosljednosti radi, nazovimo lažne fotografije pravim imenom: 'lažne' ili 'izmijenjene' i prestanimo koristiti riječ 'fotošopirane - zaključio je.

⁣⁣Gdje je Kejt?

Podsjetimo, prije sedam dana na službenom profilu princa Vilijama (William) i Kejt Midlton (Kate Middleton) objavljena je fotografija princeze od Walesa s djecom. U opisu fotografije stoji da ju je ove godine uslikao njen suprug princ William. No, pratitelji su primijetili da je fotografija fotošopirana. Zbog te pomutnje je Instagram uveo upozorenje za fotografije koje su uređivane. Stavili su natpis da je riječ o "izmijenjenoj fotografiji".

Internetom kruže brojne teorije zavjere o tome što se zapravo događa s princezom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.