SMRT IH RASTAVILA 2016.

O ljubavi Iman i Dejvida Bouvija još se priča: Tamnoputa ljepotica i danas pati za suprugom

Kreatori su se otimali za nju, snimala je reklame, pojavila se u spotu Majkla Džeksona

Dejvi i Iman Bouvi. Instagram

Piše: Elma Agić

30.3.2024

Bivša manekenka Iman Bouvi (68) na pragu je osme decenije, a i dalje je ljepotica bez premca koja izgleda kao milion dolara. Udovica čuvenog muzičara Dejvida Bouvija, koji je 2016. preminuo nakon teške borbe s rakom, oduzima dah kao nekad, kad je poput gazele hodala svjetskim modnim pistama.

Više puta je bila na listi najljepših žena na svijetu, a i danas, osam godina nakon smrti Bouvija, pati za njim.

Rođena je u Somaliji kao Zara Mohamed Abdulmadžid, ali je njen djed insistirao da se zove Iman, što na arapskom znači vjera. Bio je uvjeren da će ona uspjeti u životu ukoliko bude imala muško ime.

Studirala je političke nauke na Univerzitetu u Nairobiju kada je njenom ljepotom ostao opčinjen američki fotograf Peter Beard, na čiji nagovor se otisnula u svijet mode. Lijepa Somalijka s gracioznim hodom poput gazele osvojila je modne piste. Kreatori su se otimali za nju, snimala je reklame, pojavila se u spotu Majkla Džeksona, a imala je i manje uloge u nekoliko uspješnih filmova. 

Još 1996. pokrenula je kozmetičku liniju pod svojim imenom. Nakon kraha braka s nekadašnjim košarkašem Spenserom Hajvudom, s kojim je dobila kćerku Zulehu, srela je Bouvija.

Upoznala ih je zajednička poznanica i frizerka Tedi Antolin, koja je godinama bila bliska prijateljica čuvenog muzičara.

- Dejvid je bio na vrhuncu slave, imao je sve što poželi, ali je bio veoma usamljen. To je bilo tako tužno. Kad sam upoznala Iman, upalila mi se lampica i shvatila sam da je ona savršena za mog prijatelja - prisjetila se mnogo godina kasnije Tedi u jednom intervjuu.

Iako je Bouvi u to vrijeme živio u Njujorku, Tedi je uspjela da ga ubijedi da dođe na njenu rođendansku žurku u Los Anđeles, a pozvala je i Iman.

– Dejvid je došao u bijelom Mustangu, bijelim farmerkama i bijeloj jakni, sve od teksasa. Iman se pojavila u crnom Mercedesu, sva u crnoj koži. Pomislila sam – šta bi moglo da bude savršenije od ovoga? Kad je ušla u prostoriju, Dejvid je samo zapanjeno gledao u nju. Bila je to ljubav na prvi pogled, jednostavno ste mogli da osjetite elektricitet – prisjetila se Tedi.

Iman i Dejvid Bouvi su se vjenčali 24. aprila 1992. u Švicarskoj, a 2000. dobili su kćerku Aleksandriju Zahru Džouns. O njihovoj ljubavi pričao je cijeli svijet, a Bouvi je od nestašnog i problematičnog muškarca postao muž za primjer koji je gledao samo u svoju lijepu ženu.

Nažalost, smrt ih je rastavila 2016., kada je čuveni muzičar umro od raka jetre, a ona i danas pati za njim.

- On nije moj pokojni suprug. On je moj suprug. Ne smeta mi kada me ljudi zovu ženom Dejvida Bouvija, ali ih uvijek podsjetim da sam postojala i prije njega - rekla je jednom prilikom Iman. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.