NOVCA NIKAD DOSTA

Kako je Tejlor Svift postala milijarderka?

Svift je od 2019. zaradila 400 miliona dolara samo od svog muzičkog kataloga

AP

D. H.

5.4.2024

Američka kantautorica Tejlor Svift (Taylor Swift) pridružila se elitnom klubu bogataša na Forbesovom popisu milijardera, na kojem je zauzela je 2545. mjesto s neto vrijednošću od 1.1 milijardu dolara.

Prema Bloombergu, Svift je od 2019. zaradila 400 miliona dolara samo od svog muzičkog kataloga, a navodno je zaradila oko 130 miliona dolara samo od svojih streamova na Spotifyu u 2023. Na popularnom streaming-servisu ukupno je skupila 26.1 milijardu streamova prošle godine.

Tejlor Svift, prema Forbesu, razlikuje se od ostalih milijardera jer svoje bogatstvo nije akumulirala profitabilnim sporednim poslovima, poput kozmetičkih marki i modnih linija. Svift je prva muzičarka koja je probila magičnu brojku od milijardu dolara isključivo zahvaljujući pisanju i izvođenju pjesama, pa se tako može usporediti s Brusom Springstinom (Bruce Springsteen), koji je od turneja zaradio milijardu dolara.

Pjevačica je zaradila više od 500 miliona dolara od glazbenih tantijema i turneja. Prikupila je oko 190 miliona dolara od prvog dijela turneje Eras i još 35 miliona dolara od prve dvije sedmice od prikazivanja koncertnog filma Tejlor Svift: The Eras Tour.

Dobila je potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimcima

Osim toga, još 500 miliona dolara stiglo je od sve veće vrijednosti njezog muzičkog kataloga. Njenih prvih šest albuma neslavno je 2019. kupio Scooter Braun i na kraju prodao Shamrock Capitalu za 300 miliona dolara.

Svift je godinu prije toga napustila Big Machine Label Group i pridružila se Universal Musicu, što joj je omogućilo potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimkama, nakon čega je ponovno snimila četiri prva albuma, a peti Reputation će nanovo objaviti tijekom ove godine.

Bloomberg je u oktobru 2023. procijenio da je Svift zaradila više od 700 miliona dolara od prodaje ulaznica i 225 miliona dolara samo od robe s turneje, što joj je donijelo 370 miliona dolara dobiti nakon plaćanja poreza.

Prema New York Postu, pjevačica posjeduje pet domova diljem SAD-a ukupne vrijednosti 150 miliona dolara. Prema Wall Street Journalu, prvo njezino ulaganje bio je penthouse od 3240 kvadratnih metara u Nashville's Music Rowu u kondominiju Adelicia, što ju je stajalo 1.9 miliona dolara.

Brojni ugovori s velikim kompanijama

Swift je 2011. kupila veću nekretninu u Nashvilleu, kuću od otprilike 7700 kvadratnih metara poznatu kao Northumberland Estate, koju je platila 2.5 miliona dolara. Iduće godine kupila je kuću sa sedam spavaćih soba u Hyannis Portu u Masačusetsu za 4.8 miliona dolara, a prodala ju je 2013. za 5.67 miliona dolara.

Iste je godine kupila i kuću na Rhode Islandu za 17.75 miliona dolara. Kolonijalna vila uz more ima osam spavaćih soba, a stručnjaci za nekretnine procjenjuju da nekretnina danas vrijedi 30 milijuna dolara.

Svift je 2014. kupila dva penthousea u Tribeci za 19.95 miliona dolara u kultnoj zgradi Sugar Loaf, što je zajedno stvorilo dupleks od otprilike 8000 kvadratnih metara. Tri godine kasnije kupila je trokatnicu u nizu svojih penthausa za 9.75 miliona dolara i pretvorila je u svoju garažu, a taj ukupni portfelj nekretnina sada vrijedi 45 miliona dolara.

S 283 miliona pratitelja na Instagramu i vjernim obožavateljima poznatima kao Swifties, snaga njezina utjecaja gotovo je nemjerljiva, zbog čega mnoge firme žele s pjevačicom sklopiti sponzorske ugovore. Swift je godinama imala unosne ugovore s CoverGirl, Kedsom, AT&T, Targetom i Sony Electronicsom, a premda su točni financijski detalji tih poslova nepoznati, izvještava se da je pjevačica dobila 26 miliona dolara za svoje dugoročno partnerstvo s Coca-Colom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.