VELIKA BRITANIJA

Fanovi Tejlor Svift na meti prevaranata: Zavjera teška milion funti

Više od 600 klijenata Lojds banke prijavilo je da su prevareni otkako su karte puštene u prodaju u julu 2023.

Rekordna turneja ''Eras'' trebalo bi da zaradi više od milijardu dolara. AP

E. Ag.

17.4.2024

Fanovi pjevačice Tejlor Svift (Taylor Swift) u Velikoj Britaniji su potencijalno izgubili više od milion funti zbog prevaranata koji lažno prodaju karte za njenu turneju ''Eras'', procijenila je Lojds banka.

Najmanje 3.000 žrtava 

Ova banka je izdala upozorenje fanovima na osnovu analize prevara u kupovini koje su prijavili njeni klijenti, kao i analiza banke Halifakse i Banke Škotske, gdje su Svift i njena turneja spomenuti kao dio tužbe, javlja Skaj njuz.

Više od 600 klijenata Lojds banke prijavilo je da su prevareni otkako su karte puštene u prodaju u julu 2023. Svaki oštećeni je u prosjeku izgubio 332 funte, iako je u nekim slučajevima gubitak bio veći od 1.000 funti, saopćeno je iz Lojds banke, piše B92.

S ciframa zasnovanim isključivo na sopstvenim podacima o klijentima, Lojds procjenjuje da je vjerovatno bilo najmanje 3.000 žrtava širom Ujedinjenog Kraljevstva, na osnovu broja tekućih računa i pretpostavke sličnih trendova u drugim britanskim bankama.

Na meti su se najviše našli fanovi starosti od 25 do 34 godine koji su pokušavali da kupe rasprodate karte, a mnogi od njih na ove prevare nailaze na društvenim mrežama. Prevare pri kupovini uključuju slanje novaca putem bankovnog transfera za kupovinu robe ili usluga koje su lažne, loše ili ne postoje.

Lažne reklame

Ove prevare često uključuju lažne reklame, objave ili liste na društvenim mrežama, nuđenje karata ili pristup događajima koji su već rasprodati. Rekordna turneja ''Eras'' trebalo bi da zaradi više od milijardu dolara, prema izvještajima, a karte za koncerte su rasprodate čim se nađu u prodaji.

- Lako je dozvoliti da naše emocije prevladaju kada saznamo da će naš omiljeni umjetnik nastupiti uživo, ali važno je ne dozvoliti da nam ta osjećanja pomute rasuđivanje kada pokušavamo da nabavimo ulaznice - upozorila je Liz Zigler, direktorica za prevenciju prevara Lojds banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.