SPOR DISKOGRAFSKIH KUĆA

Koliki utjecaj i moć ima Tejlor Svift govori ovaj potez pjevačice

Većina pjesama pop zvijezde vratila se na TikTok u četvrtak, sedam dana prije izdavanja njezinog novog albuma

Posjeduje autorska prava. AP

Dž. R.

12.4.2024

Diskografska kuća Tejlor Svift (Taylor Swift) nastojala je da muziku koji oni proizvode drži izvan društvenih medija, ali ipak je vraćena na TikTok.

Ima kontrolu

Svift je jedina muzičarka Universal Music Groupa koja je uspjela svoju muziku učiniti dostupnom korisnicima TikToka tokom još uvijek aktivnog spora između diskografske kuće i popularne društvene mreže. Većina pjesama pop zvijezde vratila se na TikTok u četvrtak, sedam dana prije izdavanja njezinog novog albuma.

Pjevačica posjeduje autorska prava na nekoliko svojih albuma, što je dio ugovora sklopljenog s UMG-om 2018., a to joj je dalo kontrolu nad time gdje su njezine pjesme dostupne, za razliku od drugih UMG-ovih izvođača čija je muzika još uvijek nedostupna na TikToku.

Taj je potez još jedan primjer moći koju je Svift dobila posjedovanjem vlastite muzike. Pjevačica je ponovno snimila šest svojih albuma nakon što je Skuter Braun (Scooter Braun), moćni muzički menadžer s kojim se svađala oko svog muzičkog kataloga, prodao prava na njih privatnoj investicijskoj firmi.

Status milijarderke

Vijest o povratku njezine glazbe na TikTok slave obožavatelji i kreatori TikToka, od kojih su mnogi rekli da su bili iznenađeni što su u četvrtak mogli koristiti njenu muziku. Mnogi od ovih obožavatelja također očekuju pjesme s njenog novog albuma The Tortured Poets Department, koji bi trebao biti objavljen 19. aprila.

UMG je naredio TikToku da povuče njihove pjesme 31. januara, nakon što dvije firme nisu uspjele pregovarati o tantijemama za umjetnike i korištenju umjetne inteligencije na platformi. Spor se nije proširio na druge velike izdavačke kuće kao što su Sony ili Warner Music Group.

- TikTok želi da mislite da nemaju obavezu pošteno platiti umjetnike jer im daju 'besplatnu promociju', za što bi umjetnici trebali biti zahvalni. Ne govore vam da generiraju desetke milijardi dolara prihoda od rada umjetnika - rekao je predstavnik UMG-a za Business Insider u februaru.

Najnoviji potez Taylor Swift samo potvrđuje koliki utjecaj ima u industriji. Prošle je godine dosegnula status milijarderke, postala prva umjetnica koja je osvojila četiri nagrade Grammy za album godine, a potaknula je i privrede širom svijeta na svojoj turneji Eras Tour.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.