MUZIKA

Goran Bregović na popisu 101 umjetnika koje svi moraju čuti prije smrti

Bregović: Rame uz rame s muzičkim velikanima

Avaz.ba

20.1.2018

Proslavljeni kompozitor Goran Bregović našao se na listi 101 umjetnika koje bi svi trebali čuti prije nego što umru.

Vođi najpopularnije jugoslovenske rok-grupe "Bijelo dugme" i kompozitoru laskavi kompliment dao  ješpanski ilustrator Rikardo Kavolo (Ricardo Cavalo), koji je napisao knjigu originalnog naslova "101 umjetnik kojeg morate čuti prije nego što umrete", naravno, praćenu njegovim lijepim ilustracijama. 

Bregović se našao rame uz rame uz neke od najvećih muzičara poput Mocarta (Mozzart) i Baha (Bach), ali i Elvisa Prislija (Presley), "Nirvane", Ejmi Vajnhaus  (Amy Winehouse), Henka Vilijamsa (Hank Williams), Frenka Sinatre (Frank), "Mano negra", "Motorheda", "Bitlsa", "Ramonsa", Kanje Vesta (Kanye West), Džej Zija (Jay Z) i gomile drugih muzičkih velikana. 

Muzički zaljubljenik, Kavolo je izabrao 101 ikonu i svoje obožavanje predstavio na najbolji način koji zna - kroz portrete legendi, njegova lična razmišljanja i anegdote, ponudivši čitaocima šarmantno putovanje kroz historiju muzike. Knjiga se našla i na listi bestselera u "Newyork timesu", a Kavolove fantastične grafike umjetnika mogu se naručiti preko interneta po cijeni od 35 dolara. 

Inače,"Bijelo dugme" nastupa uskoro u regionu, 9. marta nastupit će u Ljubljani. Za 10. mart zakazan je koncert u Beču, a 24. u Amsterdamu koji je rasprodan prije mjesec.

Što se tiče Sarajeva, producent "Bijelog dugmeta" Adis Gojak dolazi 26. februara da se dogovori u vezi koncerta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.