DRUŽENJA

Zapjevala "Sarajevo, ljubavi moja" u Ateljeu "Figure"

Sa koncerta u BKC-u ( A. Kuburović)

Piše: S. OBRADOVIĆ

1.4.2018

Džoan Baez (Joan), kultna američka kantautorka, pjesnikinja i aktivistica, održala je preksinoć koncert u prepunom Bosanskom kulturnom centru. Publika je bila oduševljena, a atmosfera izuzetno emotivna. A razlog se zna, Baez je zauvijek ostala povezana s našim gradom koncertom koji je održala u opkoljenom Sarajevu u aprilu 1993. godine u kinu „Imperijal“.

Došla pješice

Kako saznajemo, u Sarajevo je stigla dan ranije. U Ateljeu „Figure“ te večeri je organiziran koncert u njenu čast i sjećanje na nastup 1993. A kako nam je rekao Slaviša Mašić, vlasnik Ateljea „Figure“, pokušavali su doći direktno do nje, ali neuspješno, te su poziv uručili njenom producentu. Bili su 95 posto sigurni da se neće pojaviti.

- Popeo sam se na binu i počeo najavljivati ljude koji su trebali pjevati na koncertu, kada se odjednom ona pojavi u sali... Svi su bili šokirani. Došla je pješice, niko je nije doveo. Prvo je sjedila u publici, a potom se, dok je Dragana Glumac pjevala, popela na binu. Pjevala je i s Azrom Šabanović, Almom Abdagić... A najljepše od svega je što je na kraju pozvala dva muzičara iz svoje grupe i s njima otpjevala nekoliko svojih pjesama - rekao je Mašić.

Zajedno s muzičarima otpjevala je i pjesmu Kemala Montena „Sarajevo, ljubavi moja“, koju je prvi put izvela na koncertu 1993. godine, što je kod mnogih probudilo lavinu emocija.

Jednostavna žena

Dragana Glumac kazala nam je da je noć bila preemotivna, a kada je Džoan Baez ušla u atelje, svi su ustali u nevjerici i pozdravili je gromoglasnim aplauzom. Mnoge su  savladale emocije, pa su pustili i suzu.

- Pjevala sam pjesmu „Hallelujah“ Leonarda Koena (Cohen), a ona je odjednom krenula ka bini i počela pjevati sa mnom. To je bilo nešto nevjerovatno. Sjetila sam se i njenog ratnog koncerta, ali i da je to jedna velika žena, ali tako obična, jednostavna i skromna – istakla je Glumac.

Nastupili su i Gordan Dizdarević Grk, Adis Vuga, Zlatko Bacardi, a prisustvovali su dogradonačelnik Milan Trivić, Mladen Vojičić Tifa, Želimir Altarac Čičak, Osman Arslanagić i mnogi drugi.

Baez je u Sarajevo opet došla 2008. godine, kada je nastupila na „Baščaršijskim noćima“, a ovaj koncert je u sklopu njene velike turneje.

Bogata biografija

Džoan Baez učestvovala je 1963. godine na „Maršu na Vašington“, koji je organizirao Martin Luter King (Luther). Bila je veliki protivnik rata u Vijetnamu te je učestvovala u nizu antiratnih akcija i bila dio čuvenog Vudstoka. Također, 1970. je postala jedan od osnivača američkog ogranka „Amnesty Internationala“. Pjevala je i na koncertu povodom 90. rođendana Nelsona Mandele u londonskom Hajd parku 2008. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.