MUZIČKE PRIČE

ABBA ponovo na sceni: Legende koje su odbile milijardu dolara

Grupa ABBA u doba najveće svjetske slave

Piše: Edina BAKIĆ

17.6.2018

Fanove širom svijeta oduševila je vijest da je poslije 36 godina čuvena grupa ABBA najavila povratak na scenu. Švedska četvorka nakon ove lijepe vijesti objavila je na svom Instagram profilu da snima dvije nove pjesme.


Prva numera

- Odluka da budemo na uzbudljivoj ABBA avatar turneji imala je neočekivanu posljedicu. Sve četvero smo osjetili da bi, nakon 35 godina, bilo uzbudljivo da ponovo sjedinimo snage i uđemo u studio. Tako da smo to i učinili. I osjećaj je bio kao da je vrijeme stalo i da smo samo bili na kratkoj pauzi. Nevjerovatno sretno iskustvo! Rezultat su dvije nove pjesme, od kojih će jednu otpjevati "digitalni mi" u TV specijalu u decembru. Mi smo možda ostarjeli, ali naše su pjesme nove. I osjećaj je dobar - napisali su na Instagram stranici Agneta Feltskog (Agnetha Faltskog), Beni Anderson (Benny Andersson), Bjorn Ulveas (Ulvaeus) i Ani-Frid Lingstad (Anni Lyngstad).


Ljubitelji njihove muzike nadaju se da će pjesme biti dobre koliko i stari, nezaboravni hitovi „Waterloo“, „Dancing Queen“, „Knowing Me, Knowing You“, „Take a Chance on Me“, „Give me, Give me“...


Pjesma na kojoj trenutno rade zove se „I Still Have Faith in You“, a treba bi biti objavljena do kraja godine. Ovo je prva numera legendarne grupe od 1982., kada su se rastali, nakon deset godina postojanja i stotina miliona prodatih ploča širom svijeta.


Kako su objasnili, do ideje je došlo dok su radili na projektu svoje avatar turneje. Riječ je o dvosatnom TV programu u zajedničkoj produkciji NBC-ja i BBC-ja, gdje umjesto benda nastupaju njihovi digitalni dvojnici. Bjorn je rekao da su svi članovi benda bili "skenirani" i podmlađeni da izgledaju kao da je 1979. godina.


Jedna od najuspješnijih pop grupa u historiji muzike je ABBA. Osnovana je u Štokholmu 1972. , a naziv ABBA dolazi od prvih slova imena članova grupe: Agneta, Bjorn, Beni, Ani -Frid. Bila je to priča poput bajke - dva zaljubljena, potom bračna para zajedno na sceni, dva uspješna muškarca i dvije prilijepe pjevačice.


Za velike hitove ABBA-e najzaslužniji je Anderson. Kao tinejdžeri, Bjorn i on započeli su svoje karijere u „The Hep Starsu“ i „The Hootenanny Singersu“. Mladi muzičari postali su prijatelji tokom zajedničkog koncerta svojih grupa i u junu 1966. počeli saradnju.  


Nakon što su 1970. objavili album „Lycka“, na snimanju pjesme „Hej gamle man“ Beni i njegov prijatelj dovode tadašnje svoje djevojke Ani-Frid i Agnetu, koje su trebale pomoći kao prateći vokali, što je u suštini bio nastanak ABBA-e.


Godine 1974. ABBA je pobijedila na Eurosongu u Švedskoj izvodeći pjesmu ”Waterloo”, koja je postala hit svjetskih razmjera. Do konca sedamdesetih godina ABBA je harala top-listama i ispisivala zvjezdane trenutke svoje muzičke biografije.


Na prijelazu sedamdesetih i osamdesetih počelo je pucati u grupi kao i u privatnim životima njihovih članova. Ubrzo je došlo i do razvoda braka Bjorna i Agnete, koji su uprkos svemu nastavili raditi u grupi. Brak Benija i Fride raspao se 1981.


Grupa ABBA prestala je postojati 1983., iako to nikad službeno nije objavljeno. Htjeli su da ih ljudi zapamte kao mlade i energične umjetnike.


Ljubavi, skandali...


Bjorn i Beni nastavili su sarađivati, a Agneta i Ani-Frid otišle su svaka svojim putem radeći na solo albumima.


Uglavnom, svako od njih četvero otišao je svojim putem, s novim ljubavima, skandalima, usponima i padovima.


Nakon što su se 1983. godine i zvanično razišli, nikad više nisu nastupali zajedno. Čak ni ponuda od basnoslovnih milijardu dolara, koja im je nuđena 2000. godine za turneju, nije ih okupila.


 Ako slavna četvorka i zaista ponovo zajedno stane na scenu, bit će to jedna od sjajnih stranica muzičke historije.


Hoće li i zaista doći do velikog ponovnog sjedinjenja članova ABBA-e? Publika širom svijeta na ovo pitanje neće dugo čekati odgovor.






Članovi slavnog sastava 2008. godine

Problemi s ovisnošću

Beni Anderson i Bjorn Ulveus imali su problema s ovisnošću. U intervjuu snimljenom za švedski SVT kanal Beni je svojevremeno kazao:

- Kada je riječ o teškoj borbi protiv ovisnosti, nije bitno ko ste. Nisam se dobro osjećao bez alkohola pa sam znao da sam u nevolji. Tražio sam pomoć.

Anderson je svoju ovisnost pobijedio 2001. godine.

Mamma Mia

Muzika grupe ABBA poslužila je kao inspiracija za mjuzikl "Mamma mia" koji je premijerno izveden u Londonu 1999., a zatim i istoimeni film. Na premijeri filma u štokholmu 4. jula 2008. bivši članovi grupe fotografisani su zajedno prvi put od 1986. godine.  

Beni Anderson i Bjorn Ulveus mjuziklom “Mamma Mia” postigli su ogroman uspjeh. Mjuzikl je postao hit na londonskom West Endu i na njujorškom Broadwayu, a dobio je i pet nominacija za nagradu „Tony“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.