DIGITALNA VERZIJA BENDA

Virtuelni koncert vratio fanove u sedamdesete i podsjetio na vrhunac grupe Aba

Ne radi se o 3D likovima, umjesto toga, oni se pojavljuju na ogromnim ekranima od 65 miliona piksela, sa svjetlima i drugim efektima koji ruše granice između digitalnih elemenata i "stvarnog svijeta"

Beni, Frida, Agneta i Bjorn ponovo zajedno. Twitter

E. Ć. / BBC

29.5.2022

Članovi grupe Aba (ABBA) pojavili su se zajedno u javnosti prvi put nakon 14 godina. Agneta, Frida, Beni i Bjorn su se okupili u Londonu za premijerno izvođenje koncerta tokom kog se pojavljuje digitalna verzija benda.

Agneta Faltskog je poručila da je "Aba u njihovom srcu".

- Aba nas nikada nije napustila. Nije bila tako teška odluka ponovo se okupiti zato što je muzika dio nas - rekla je ona za BBC. Oduševljen je bio i Beni, koji je ustao i pljeskao uz pjesmu "Dancing Queen". 

Inače, premijeri su prisustvovale brojne zvijezde, među njima Kajli Minog (Kylie Minoug), Sofi Elis-Bekstor (Sophie Ellis Bextor), Džarvis Koker (Jarvic Cocker) i Kira Najtli (Keita Knightley), a u publici su se našli i švedski kralj Karl XVI Gustaf i njegova supruga Silvija.








Likovi grupe Aba. Twitter

BBC navodi da se na ovom koncertu Abe radilo od 2016. godine. Navodi se da je koncert koristio revolucionarnu novu tehnologiju koja rekonstruiše prizor grupe sa njenog vrhunca iz sedamdesetih godina dok izvodi hitove poput "Voulez-Vous, "Lay All Your Love on Me" i "SOS". Organizacija se potrudila, čemu svjedoči i podatak da je bent pet sedmica nastupao u "moušn kepčer" odjelima, dok je 160 kamera snimalo pokrete njihovih tijela i izraze lica.

Ne radi se o 3D likovima, umjesto toga, oni se pojavljuju na ogromnim ekranima od 65 miliona piksela, sa svjetlima i drugim efektima koji ruše granice između digitalnih elemenata i "stvarnog svijeta" u areni. Producentkinja Svana Gisla je rekla da žele da potaknu emocije.

- Zato ako odete sa koncerta osjećajući se kao da ste prisustvovali vizuelnom spektaklu, mi smo omanuli. Ali ako izađete sa koncerta i smijali ste se, plakali i jedva čekate da se ponovo vratite, to je ono što smo željeli - kazala je ona za BBC.





Aba: Prvi put u javnosti nakon 14 godina. Twitter


Iako je virtuelna Aba ograničena na sredinu bine, spektakularni svetlosni efekti od poda do plafona čitavoj stvari daju propulzivnu dinamiku. Dok god ne gledate u velike ekrane, gdje avatari poprimaju neželjeni efekat "doline jeze", osjećat ćete se kao da su vas prebacili kroz vrijeme na posljednji britanski koncert benda, u londonskoj Vembli areni prije 42 godine, dodaje BBC.

Fanovi su bili oduševljeni. Hana Rosman je stigla iz Berlina i rekla da "se osjećala kao da je provela večer s grupom Aba". Koreograf Les Čajld je rekao da je sve bilo izvanredno, da su organizatori demonstrirali veličanstvenost.

Koncerti u areni izgrađenoj specijalno za ovu priliku u istočnom Londonu trenutno se planiraju da traju sve do decembra 2022.

Beni je rekao da zavisi od odziva u Londonu zavisi da li će se koncert iskopirati u Aba arenama izgrađenim specijalno u ovu svrhu širom svijeta, prenosi BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.