MAJSTOR SVOG ZANATA

Mik Džeger – roker koji je vječno mlad

Nerma AJNADŽIĆ

5.8.2018

Ikona rokenrola Mik Džeger (Mick Jagger) nedavno je proslavio 75. rođendan. Uprkos broju godina, izgleda fantastično. Njegov izgled se pripisuje dobroj genetici s obzirom na to da je njegov otac Basil ili Džo (Joe), kako su ga zvali, doživio 93. godinu. 

S druge strane, za Džegerovu vitalnost kažu da je posljedica strogog zdravstvenog režima kao i fitnesa, do kojih pjevač tvrdoglavo drži. Jednom su mu rekli da će sa 40 godina izgledati smiješno. Ali danas, kada ima 75, Džeger izgleda svakako, ali ne smiješno. I dalje je ikona!

Krila leptira

A nije tako bilo oduvijek. Kao mladić, koji je skoro pa tek ušao u svijet šou biza, pravio je greške. Barem su to bile greške za fanove i javnost, ali je Mik uvijek isticao da nije s namjerom bio buntovan, već jednostavno da je bio svoj. Poznati slogan „Droga, seks i rokenrol“ u Džegerovom životu je itekako stvaran. To je bio način života frontmena i osnivača jednog od najpopularnijih rok-bendova na svijetu „Rolling Stonesa“.

Dvanaestog februara 1967. godine Džeger i Kit Ričards (Keith Richard), također osnivač i gitarista „Rolling Stonesa“, uhapšeni su zbog posjedovanja i konzumiranja droge u Ričardsovom domu u Saseksu. U intervjuu koji je dao nedavno za strane medije, Džeger je rekao da je to daleka historija te da mu se danas to čini kao da je neki drugi svijet.

Zahvaljujući pritisku medija, koji su pisali da se „lome krila leptiru“, optužbe su odbačene. Mik je rekao da je to bilo vrlo čudo vrijeme za englesko društvo.

- Postojala je vrlo oštra podjela. Iako je bilo prilično besmisleno, suđenje je bilo tačka razdvajanja između jedne vrste liberalnog i staromodnog razmišljanja i poštovanja zakona i slova zakona. Prelazili smo u drugo vrijeme, dogodile su se mnoge promjene... – kazao je Džeger, svjestan toga da je ostao u zatvoru, možda danas ne bi bio tu gdje jeste.

Danas ovaj legendarni muzičar ima osmero djece s pet žena, a posljednje je dobio 2016. godine s balerinom Melani Hamrik (Melanie Hamrick), koja je upola mlađa od njega. Osim toga, ima petero unučadi i jednog praunuka.

Glumačka karijera

Časopis „Vanity Fair“ Džegera je opisao kao zvijezdu u platonskom obliku jer je previše izložen javnosti, a ipak uspijeva ostati skriven.

- Ja sam veoma otvorena osoba. Nisam stidljiv nimalo. Ali ne pravim bespotreban publicitet. Ljudi imaju jednu opsesiju, žele da budete ono što ste bili 1969., jer u suprotnom njihova mladost odlazi s vama. To je malo sebično, ali razumijem – kazao je Džeger svojevremeno.

Njegov odnos s Kitom Ričardsonom često je opisivan kao „ljubav-mržnja“. Tokom decenija, koliko su „Rolling Stonesi“ na sceni, odnos dvojice začetnika legendarnog benda je varirao. U određenom momentu činilo se kao da grupa neće opstati.

Džeger je svestrani umjetnik. Imao je i glumačku karijeru i pisao muziku za neke filmove. Ali u jednom se skoro svi slažu, a to je da je Mik Džeger „neslomljeni leptir“.

Svoju sadašnu djevojku Melani upoznao je nakon tragične smrti partnerice i modne dizajnerice Lavren Skot (L' Wren Scott), koja je sebi oduzela život 2014. godine. To je potreslo Džegera te je osnovao stipendiju pod njenim imenom na „Central Saint Martins Collegeu“ u Londonu.

„Rolling Stonsi“, bend koji još nazivaju i „Anti-Beatlesi“, bili su predmet mnogobrojnih dokumentarnih filmova.

Peh reprezentacije

Džegerova neto vrijednost procjenjuje se na 360 miliona dolara. On podržava muziku u školama i pokrovitelj je „The Mick Jagger“ centra u Dartfordu, a sponzorira muziku kroz svoj program „Red Rooster“ u lokalnim školama. Ime je preuzeo iz naslova jednog od najranijih singlova „Rolling Stonesa“.

Također, prati englesku reprezentaciju i redovno je gledao utakmice Svjetskog prvenstva. Prisustvovao je i onima u Rusiju ove godine, ali je prozvan i pehom, jer svaki tim za koji navija izgubi. No, to ne smanjuje njegovu ljubav prema fudbalu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.