TUŽNA PRIČA

Godinu nakon smrti Merkjurija i jugoslavenska rok zvijezda umrla od AIDS-a

U jednom trenutku pala je vreća u kojoj je bilo tijelo muzičara s bolničkog kreveta i niko se nije usudio podignuti je

Ivica Vdović zvani Vd. Screenshot: YouTube

Index.hr

25.11.2018

Prva HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije, prema nekim podacima, bio je bubnjar kultnih bendova "Šarlo Akrobata" i EKV-a Ivica Vdović zvani Vd. Nepunu godinu nakon smrti Fredija Merkjurija (Freddie Mercury), AIDS je pokosio i jugoslavensku rok zvijezdu, ali je njegova sudbina, kada je riječ o podršci u društvu i medijima, bila puno mračnija.

Da je teško bolestan, Vdović je otkrio sredinom osamdesetih kada se prvi put testirao na HIV. Uskoro se priča o njegovoj bolesti proširila Beogradom te su mu ljudi masovno počeli okretati leđa i izbjegavati ga u širokom luku. Vdović je na koncu i napustio bend jer su svirke postale previše naporne za njegovo krhko zdravlje.

 - Godine 1985. Ivica se otišao testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon-mantilu još godinu i po svirao bubnjeve - ispričala je jednom prilikom pokojna glumica Sonja Savić, koja je bila njegova bliska prijateljica. 

O odnosu tadašnjeg društva u Jugoslaviji prema AIDS-u govori i tvrdnja Sonje Savić da je vreća s tijelom pokojnog muzičara u jednom trenutku pala s bolničkog kreveta i da se niko nije usudio podignuti je.

Vdović je umro 25. septembra 1992. u 31. godini života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.