REAKCIJE Nakon što ga je bivši kolega prozvao

Karajlić o izjavi Sexona: Kao kad bi neko rekao da Zdravko Čolić nije Zdravko

S poznatim rediteljem Emirom Kusturicom 1998. godine, jedan od osnivača čuvenog bosanskohercegovačkog benda "Zabranjeno pušenje" i "Top liste nadrealiste", krenuo je u svjetsku avanturu

Avaz.ba

Karajlić: Uživao sam izvodeći pjesme

Foto: Arhiv


U intervjuu koji je dao za novogodišnji trobroj lista "Danas", Nele Karajlić objašnjava zbog čega se vratio pjesmama svog nekadašnjeg benda, nakon dvije decenije, kakvi su mu budući planovi kada je muzika u pitanju, šta danas misli o "Nadrealistima"...

S poznatim rediteljem Emirom Kusturicom 1998. godine, jedan od osnivača čuvenog bosanskohercegovačkog benda "Zabranjeno pušenje" i "Top liste nadrealiste" krenuo je u svjetsku avanturu.

- Tada sam izašao iz šina koje vode kroz bivšu Jugoslaviju i uskočio na šine koje putuju po cijelom svijetu. To je trajalo sve do 2011. godine, kada sam imao srčane probleme, zbog kojih sam prestao da sviram - rekao je za novogodišnji "Danas" Nenad Janković, prenosi B92.

On je naglasio da je ljetos na "Beer festu" ponovo pronašao sebe u starim hitovima "Pušenja".

- Uživao sam izvodeći pjesme koje, iako su stare po tri decenije, i dalje zvuče kao da su njihovi tekstovi pisani prekjučer, toliko su aktuelni. Malo mi je bilo kritično obnoviti pjesme s posljednjeg albuma ("Ja nisam odavle"), jer sam ih pjevao samo godinu - rekao je poznati pjevač.

O izjavi Seja Sexona (Davor Sučić) da samo on ima pravo na ime i pjesme benda "Zabranjeno pušenje", Karajlić kaže da bi to bilo kao kada bi on rekao da Zdravko Čolić nije ustvari Zdravko, nego Kornelije Kovač. On je naveo i primjer Čarlsa Aznavura (Charles Aznavour), tvrdeći da je besmisleno reći čije je "Pušenje", jer je neke pjesme napisao on, a neke Sejo, doduše u malo većem broju.

Na pitanje šta je najteže, pisati pjesme, scenario ili knjige, Nele odgovara da svaka od tih umjetnosti ima svoju priču.

- Vjerovatno bi Ivi Andriću najteže bilo da piše pjesme jer je on satkan od proze, od svog narativa. Svi će ga prije znati po "Na Drini ćuprija" nego po pjesmama. Postoje pjesnici koji tako lako kuju fantastične stihove, kao što je Matija Bećković ili Bora Đorđević. Međutim, Bora još nije izbacio nešto poput "Na Drini ćuprija", mada njegova pjesma "Pogledaj dom svoj, anđele" može biti roman za Nobela - istakao je Karajlić.

Nele je najavio i nove pjesme, uz komentar da to neće biti skroz stari fazon. Na pitanje da prokomentira kultne "Nadrealiste", kantautor kaže da mu nije problem da ponovo proriče budućnost, ali da je danas jedna takva serija finansijski neisplativa. Prema njegovim riječima, vlasnici televizija traže rezultate odmah, a to im trenutno daju jedino rijaliti programi.

- Danas je jednostavnije platiti nekoj Kiji da se mota po ekranu nego platiti ozbiljnu produkciju kakvu bi zahtijevali neki novi "Nadrealisti" -  zaključio je Nele Karajlić.

NA VRH

Podijeli članak na