"KAKO BIH VOLIO DA SI TU"

Počela je pjevati sa samo 16, za njenim licem nevinog djevojčurka uzdisala je Jugoslavija, a onda je nestala...

S licem nevinog djevojčurka i crnom kosom sa šiškama bila je predmet sanjarenja mnogih muškaraca u bivšoj državi

Anja Rupel. Screenshot YouTube

Piše: D. Hadžović

9.10.2020

Bila je jedna od najpopularnijih pjevačica i seks-simbol osamdesetih. Počela je u Videosexu, a nastavila uspješnu solo karijeru. Danas 54-godišnja Anja Rupel i dalje je u muzici, ali je se iz publika s prostora bivše države sjeća jedino po starim hitovima.

Slovenski bendovi poput Buldožera, Pankrta, Lačnog Franza i Laibacha već su odavno bili afirmirani, a onda su se pojavili oni. Grupu Videosex su 1983. osnovali Iztok Turk i Janez Križaj, a Anja Rupel postala je pjevačica nakon audicije. Izvodili su sinti-pop, tada izuzetno popularan muzički pravac u svijetu koji je u Jugoslaviji bio tek u povoju. Ono što ih je pak izdavajalo od ostalih su tabu teme o kojima su pjevali, koje su uključivale masturbaciju, žene serijske ubice, samobistva zbog postporođajne psihoze, itd.


Objavili su pet albuma, a neke od najpoznatijih pjesama su 'Vozi me vlak v daljave', 'Tko je zgazio gospođu Mjesec', 'Zemlja pleše', 'Detektivska priča', 'Moderna djevojka' i 'Kako bih volio da si tu'. Anja Rupel, prepoznatljiva po neobičnom stilu, koji je bio daleko ispred onog vremena, s licem nevinog djevojčurka i crnom kosom sa šiškama bila je predmet sanjarenja mnogih muškaraca u bivšoj državi.



Anja Rupel na nastupu. Arhiv

Imala je tek 16 godina kad su počeli snimati, a na njen prvi koncert u životu s bendom putovala je i njena mama.

- Naravno, nije mi dopustila da putujem bez nje iako smo zajedno dugo tajile pred tatom da sam počela pjevati u bendu', izjavila je ranije.

Nakon raspada Jugoslavije neko se vrijeme izvan Slovenije o njoj nije znalo gotovo ništa. Bend je nastavio s radom i 90-ih, no ubrzo su se razišli, a ona je nakon dulje stanke nastavila s uspješnom solo karijerom, ali unutar granica matične države. Na regionalnu scenu vratila se 2005. snimivši duet s Tošetom Proeskim "Krajnje vrijeme", ali staru popularnost nije nikad uspjela vratiti, iako je i dalje popularna u svojoj matičnoj Sloveniji.


Sa svojim životnim partnerom Alešom Klinarom, s kojim se upoznala još za vrijeme gimnazije i koji je napisao gotovo sve njezine pjesme u samostalnoj karijeri, ima 15-godišnju kćer Lunu, a osim pjevanja, piše pjesme za druge izvođače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.