EKSKLUZIV

Hari Mata Hari otvoreno za “Dnevni avaz”: Zašto sam se baš sada odlučio za povratak na scenu

S baladom “Ja sam sam što nemam tebe” preko noći osvojio cijeli region. Potakli su me stihovi Armina Šakovića. Kada ne mogu na nešto utjecati, gledam da se barem manje sekiram. Želim da se u 2021. riješimo ovog belaja

Hari Mata Hari: Posljednjih mjeseci okrenuo sam se sebi. Agencije

Razgovarala: Larisa Sarajlić - Ramović

2.1.2021

Hari Mata Hari vratio se na muzičku scenu na velika vrata, i to baladom u njegovom stilu “Ja sam sam što nemam tebe”. Pjesma je bukvalno preko noći osvojila cijeli region, a Hari je na društvenim mrežama zasut komplimentima za pjesmu, kao i za fenomenalnu interpretaciju.

Muzička zvijezda, koja će 16. januara proslaviti 60. rođendan, ekskluzivno za “Dnevni avaz” govorila je o novoj numeri, novom životu uvjetovanom pandemijom koronavirusa i drugim veoma zanimljivim  temama.


Lijepo iznenađenje


Dugo vremena Vas nije bilo i onda ste se vratili s velikom pjesmom. Predstavite nam novi singl…

- Dosta dugo sam pauzirao. Više je to bila produktivna faza, puno sam koncerata radio, autorski nisam imao baš nekih želja ni ideja. Posljednji album je bio “Ćilim” 2016. godine i tim se završio jedan opus. Malo sam se smirio i puno putovao i svirao po svijetu. Ova godina je svakako bila mrtva, tako da nisam imao neki pozitivni emotivni naboj. Krajem godine Armin Šaković mi je donio neke stihove i pitao me kako mi se čine. I na neki način, oni su me potakli da napravim melodiju i aranžman, mogu reći, bajkovite uspavanke, s veoma diskretnim spotom, koji nas vraća u neko vrijeme druge stilistike. I ne čudi me da su i pjesma i spot naišli na takav prijem zbog različitosti mentalne poruke generalno jer se u današnjem dobu forsira sve što je kvaziatraktivno. Možda je ovo lijepo iznenađenje za publiku.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, publika se zaželjela Vaših pjesama. Je li ovo ujedno najava novog projekta?


-Upravo tako. Meni su se pomalo nataložile neke ideje, biseri koje sam pohvatao usput ovih godina pauze. Kad putuješ, dobiješ najbolju inspiraciju. Imam dosta građe, ali mi treba dobra godina da ja to sve posložim i da napokon doživimo novi album.


Varešanović: Dosta dugo sam pauzirao. Agencije


Kako je pandemija koronavirusa utjecala na Vas privatno i poslovno?

-Na sve moje kolege, bilo kojeg ranga, korona je utjecala katastrofalno. I psihološki, a i dosta njih je zdravstveno nastradalo, o finansijskim i ekonomskim momentima da ne pričamo, to je totalna katastrofa. Ali to je najmanje u ovom belaju što nas je snašlo. Ima godina, pa će se i naraditi. Nisam vidio da je iko bio gladan. Puno više smo uništeni zdravstveno. A što se mene tiče - ono što ne mogu promijeniti, gledam da se ne sekiram. Što mogu promijeniti, u to ulažem mnogo hrabrosti i energije. A mudrost ulažem da prepoznam šta je jedno, a šta je drugo. To je stara poslovica… Kada ne mogu na nešto utjecati, gledam da se barem manje sekiram.



Pravi lijek

Koliko su Vas ovi mjeseci iza nas promijenili?

-Ne smijem da kažem, ali ja sam se, osim brige za porodicu i prijatelje, malo odmorio od stalnih putovanja. Više sam se okrenuo sebi. Nekako me malo opustilo, jer sam izašao iz svakodnevice da pjevam, da putujem, da se brinem hoće li to dobro biti…

Kakva su Vaša očekivanja i želje za Novu godinu?

-Samo se nameće… Da se promijeni ovo stanje o kojem govorimo, da se napokon pronađe pravi lijek za koronu, da se tog belaja riješimo.

Kako ćete dočekati Novu 2021. godinu?

- Ne znam… Ja sam svake godine bio na stejdžu, tako da će mi biti vjerovatno malo neobično, ali ću imati svoj privatni stejdž u krugu porodice.



Sve je to od moje mame Zlate

Privatni život ne eksponirate rado, no poznato je da imate unučad i mnogi to teško mogu povjerovati. Šta je tajna Vašeg mladalačkog izgleda?

- Ne znam šta je tajna. Ne čuvam se specijalno, niti se uništavam specijalno. Živim najnormalnije, nemam neke tretmane izgleda, sporta… Vjerujte mi da je to više genetika. Svi smo povukli od moje mame Zlate.



Tri lika

Opišite sebe u tri riječi…

-Teško je to, zato što sam se kroz vrijeme mijenjao. Hari do 20. godine, Hari do 40. godine i Hari sada u ovim godinama. Tako da su to prirodno tri lika, koja su imala i različitu sreću i različitu pamet i različito poimanje svijeta. Razvijao sam se kroz posao, teško je sebe opisati. Svako sebe opisuje i gleda u ogledalo kao nekog ljepotana, a ustvari najbolje bi bilo i najrealnije te vide ljudi koji su na distanci. Čak ni oni najbliži ne bi o tome trebali govoriti, jer imaju dosta sentimentalne veze sa mnom i nemaju tu realnu sliku. Ja je specijalno nemam. Tako da je najbolje da me publika i vi opišete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.