POTVRDILA PORODICA

Preminuo gitarist grupe ABBA Lase Velander

Bio si nevjerojatan muzičar i skroman, navela je porodica u objavi

Lase Velander: Preminuo u 70. godini. Facebook

A. O.

10.4.2023

Dugogodišnji gitarist legendarne grupe ABBA Lase Velander (Lasse Wellander) je preminuo u 70-toj godini. Švedski muzičar bolovao je od raka, a preminuo je u petak. Tužnu vijest potvrdila je njegova porodica.

- S neopisivom tugom moramo objaviti da je naš voljeni Lase zaspao. Kako se ispostavilo, nedavno se razbolio od raka koji se proširio, a rano na Veliki petak preminuo je okružen svojim najmilijima - napisala je porodica.

Brižan i pun ljubavi

- Bio si nevjerojatan muzičar i skroman, ali prije svega bio si divan suprug, otac, brat, ujak i djed. Ljubazan, siguran, brižan i pun ljubavi... i još toliko toga, što se riječima ne može opisati. Jako te volimo i nedostaješ - dodali su u svojoj objavi.


Lase je svirao na nekim od najvećih hitova popularne grupe. Također je učestvovao na njihovom albumu Voyage objavljenom 2021. godine.

Gitaru je počeo svirati još kao dijete. S ABBA-om je počeo sarađivati u oktobru 1974. godine na njihovim hitovima Intermezzo No.1 i Crazy World.

Odlazak na turneje

S njima je išao na turneje u rasprodanim dvoranama 1975., 1977., 1979. i 1980. godine. 

Nakon što se ABBA razišla, nastavio je raditi s drugim švedskim umjetnicima.


Izdao je i vlastiti solo album 1981. godine 2008. angažiran je da radi na Mamma Mia! soundtracku za film u kojem glume Meril Strep (Meryl Streep) i Amanda Sejfrend (Seyfriend).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.