USPJEH ZAVRZLAME

"Divanhana": Nominacija za najbolju grupu na svijetu znak je da smo na pravom putu

Stranci sevdah doživljavaju kao egzotičan i drag zvuk, kaže Selma Droce, pjevačica grupe „Divanhana“, za „Avaz“

"Divanhana". Instagram

12.4.2023

Bend "Divanhana" publika širom svijeta zavoljela je zahvaljujući modernom zvuku sevdaha. A da je njihov dugogodišnji rad prepoznat i van granica Bosne i Hercegovine, dokazuje nominacija u kategoriji za najbolju grupu jednog od najeminentnijih časopisa muzičkog svijeta „Songlines“. Za to je zaslužan album „Zavrzlama“, koji su objavili početkom 2022., nakon dvije godine pauze.

Panel vodećih radijskih autora u Evropi WMCE „Zavrzlamu“ je ocijenio kao najbolji album u prvoj polovini 2022. „Zavrzlama“ im je, kako priznaju, donijela mnogo lijepih stvari, a sve to ih je dodatno potaklo da već sada razmišljaju o novom materijalu, potencijalnim saradnjama, kako u našoj zemlji tako i u regionu, te inozemstvu. Ova godina im je ispunjena koncertima i kreativnim radom, a najesen planiraju turneju u Španiji i saradnju sa španskim muzičarima.

Velika podrška

Selma Droce, nova pjevačica „Divanhane“ koja je prošle godine zamijenila dugogodišnju članicu benda Šejlu Grgić, u veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“ priznala je koliko im znače nagrade za njihov rad, da li ih više cijene u BiH ili u svijetu, kako se nose s kontroverzama u BiH o tome šta je pravi sevdah te kako se pripremaju za sarajevski koncert.

- „Zavrzlama“ je zaista pridobila veliku pažnju i naklonost medija, osvojila je brojna srca kako domaće tako i strane publike. Svim tim dragim ljudima smo beskrajno zahvalni na ogromnoj količini podrške, poštovanja i ljubavi. Prvi šok i ushićenje doživjeli smo krajem prošle godine, kad su brojni časopisi i radijski paneli uvrstili naš album na vrh ljestvica najboljih albuma Evrope i svijeta. To su uistinu važna priznanja za bend koji dolazi iz jedne male države. Bez obzira na konačni ishod, sama činjenica da smo nominirani u kategoriji za najbolju grupu svijeta je ozbiljna smjernica za dalje, jak vjetar u leđa i dokaz da smo dosad bili na nekom valjanom putu te da je negdje neko to i prepoznao – ističe Droce.


Selma Droce. Instagram

 Smatrate li da se to što radite više cijeni van granica naše zemlje?

- Nije prikladno na isti način tretirati zastupljenost u svjetskim medijima i zastupljenost u medijima BiH, zato što svijet obiluje stručnim muzičkim časopisima, publikacijama, te stručnim radijskim i televizijskim emisijama. U svijetu postoji niz službi i kadrova koji se bave samo jednim muzičkim žanrom, koncertima u jednoj regiji, muzikom koja ima neku specifičnu estetiku i slično. Jasno je da toga u našoj zemlji nema i da nas kao društvo tek očekuje uspostava svih tih stručnih tijela i organizacija.

Da li se bend nadao ovakvom uspjehu?

- U trenutku kad je oformljen bend, tačnije prije više od deset godina, mi smo bili studenti Muzičke akademije, u nekom svom zanosu, puni znanja, s vizijom da stvaramo svoju muziku i da širimo sevdah. Tada se nismo nadali svemu onome što će s vremenom uslijediti, a danas smo sretni što svoj uspjeh vezujemo za rad, istrajnost, kontinuitet i dosljednost svojoj viziji.

U bendu je mnogo članova. Kako se slažete? Je li ponekad teško svima udovoljiti, čija je posljednja i ima li nesuglasica?

- To je tačno. Naš kolektiv je brojan, a usto ga čine i neki ljudi koje publika ne vidi na pozornici, a od presudnog su značaja za postojanje benda. Sve te ljude, odnosno sve nas, povezuje ista vizija. Ta vizija pomiruje i krajnosti u karakterima, a ondje gdje smo različiti, to nam doprinosi da istu stvar sagledamo iz više uglova i da djelujemo efikasnije.

 Publika se gradi

Koliko inozemna publika razumije i vrednuje sevdah?

- Sevdah ima svoj šarm i senzibilitet, a strana publika je, u najmanju ruku, radoznala i ta dva faktora grade odličnu poziciju za upoznavanje i razumijevanje. Kad se na to doda činjenica da naša muzika ima elemente popa, soula, džeza i klasične muzike, elemente koji su svojstveni i bliski stranoj publici, to dodatno olakšava stvari. U konačnici, publika se gradi, a mi danas ponosno možemo reći da smo u nekom vremenu uspjeli doći do svoje publike i van granica naše države, a stranci sevdah doživljavaju kao egzotičan i drag zvuk.

Šta je za Vas sevdalinka?

- Naizgled, sevdalinka je tek pjesma, nastala na sijelima i tadašnjim društvenim događajima, s namjerom da pjeva o životu i svakodnevnim stvarima. Ipak, ona je danas puno više od toga, ona je dio identiteta našeg naroda, to je život sam za sebe.

 Kako se nosite s kontroverzama u našoj zemlji o tome šta je pravi sevdah?

- Pravi sevdah je nešto što se donosi s emocijom, nešto čemu se pristupa s poštovanjem, dok načina izvođenja može biti beskrajno mnogo i svaki od njih ima svoj put, svoje vrijeme, svoju publiku i svoje kritičare.

 Koncert u Sarajevu

U maju ćete održati koncert u Sarajevu nakon petogodišnje pauze, šta spremate za publiku i imate li tremu pred nastupe?

- Koncert u Sarajevu je promocija našeg posljednjeg albuma, s tim da ćemo izvoditi i neke starije, nama i našoj publici drage kompozicije. Repertoar, pa čak i sam koncept ovog koncerta su svojevrstan presjek tog višegodišnjeg postojanja benda. Svoje početke i prve koncerte dugujemo Sarajevu. Nemamo tremu, ali imamo emotivnu vezanost i odgovornost prema sarajevskoj publici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.