AUKCIJA U NJUJORKU

Prodaje se gitara koju je Kurt Kobejn razbio na koncertu

Očekuje se da će se instrument prodati za otprilike 80.000 dolara

Kurt Kobejn. AP Photo/Mark J. Terrill

N. Aj.

7.5.2023

Gitara koju je na bini razbio Kurt Kobejn (Cobain), frontmen grupe "Nirvana", ovog će se mjeseca prodavati na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gitara je ponovno sastavljena, no više se ne može svirati, rekao je Kodi Frederik (Kody Frederick) iz aukcijske kuće "Julien's Auctions", koja očekuje da će se instrument prodati za otprilike 80.000 dolara.

"Slomljeni muzičar"

- Možete vidjeti pukotinu koja je nastala kada je udario gitarom. Kurt Kobejn, kada je bio na bini, kada je svirao, bio je mašina. Čovjek je bio ljut i mogli ste to osjetiti. Osjetili biste to zbog načina na koji se odnosio prema svojim instrumentima - rekao je Frederik za francuski AFP.

Dodao je da je Kobejn bio "slomljeni muzičar", koji je zaista odredio ovo grubo razdoblje muzike.

Crnu gitaru "Fender Stratocaster" potpisala su sva trojica članova grandž sastava iz Sijetla dok su se uspinjala prema svjetskoj slavi.

Popis pjesama

Kobejn se mučio s ovisnošću o heroinu i depresijom, a imao je i buran odnos sa svojom suprugom, Kortni Lov (Courtney Love). Ubio se u aprilu 1994.

Akcija, koja će se odvijati u Njujorku između 19. i 21. maja, također uključuje popis pjesama koje je ružičastim flomasterom zapisao Kobejn za nastup u Sijetlu u aprilu 1991., za koji se očekuje da bi se mogao prodati i za 6.000 dolara.

Na tom je nastupu izvedena i pjesma "Smells Like Teen Spirit", nekoliko mjeseci prije objave albuma "Nevermind", koji je prodan u više miliona primjeraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.