SARAJEVSKA GRUPA

Helem Nejse objavio novu numeru "Taiwan": Od ratova do masovnih ubistava, život se pretvara u bitku

Postali smo žrtve nacifašističkih politika

Helem Nejse. Instagram

N. A.

9.5.2023

Sarajevska grupa Helem Nejse objavila je novu numeru "Taiwan" koja tjera na razmišljanje. Kao drugi singl sa nadolazećeg albuma "Ozbiljna zae*ancija", "Taiwan" dolazi uz video spot.

Ekspanzija i popularnost nasilja, sprega nacionalizama i korumpiranih političara, ratno huškanje i zveckanje oružjem – problemi su sa kojima se bude i liježu ljudi širom svijeta. Oštro, jasno i na sebi svojstven način upečatljivo – Helem Nejse prstom upire u stvari zbog kojih "moglo bi da nas nema".

- Da živimo u ludilu i da je to normalno stanje – uvjeravamo se svaki dan. To nam pokazuju nemili događaji koji se dešavaju sve češće. Od ratova do masovnih ubistava, život se pretvara u bitku. Polusvjesni, postali smo žrtve nacifašističkih politika koje ne biraju sredstva da ostvare svoj cilj, a to je vječni ostanak na vlasti. Zbog nakupljene ljutnje i zamora koji osjetimo, ova pjesma zvuči upravo ovako - poručuju iz ekipe Helem Nejse.

Videospot, koji je snimao i režirao Tarik Bičo, dodatno potcrtava "stanje ludila" u kojem se nalazimo. Pjesma "Taiwan" je, inače, drugi singl sa nadolazećeg albuma "Ozbiljna zae*ancija" koji se očekuje na jesen ove godine.

- Nakon tri godine pauze, jedva čekamo da objavimo četvrti studijski album. Pjesme su spremne, a vrijeme do izlaska albuma želimo maksimalno iskoristiti da se ozbiljno posvetimo svakom detalju, jer vjerujemo da je to naš najbolji album dosad. Možemo otkriti da novi album donosi nešto drugačiji zvuk, što publika može čuti već na osnovu prvih singlova - najavljuju iz kolektiva Helem Nejse.

Helem Nejse večeras, povodom Dana Evrope nastupa ispred Vječne vatre, na zajedničnom koncertu sa grupom Zoster i Lakom. Tokom ljeta, moći ćete ih slušati na festivalima širom BiH i regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.