ŠTA ĆE REĆI EBU

Kipar traži ukidanje glasova grčkog žirija na Eurosongu

Dva od pet članova žirija su u direktnoj vezi s grčkom nacionalnom televizijom, tvrdi direktor kiparske nacionalne televizije

Emdrju Lambrou. Instagram

L. S. R.

16.5.2023

Grčki žiri na Eurosongu kiparskom predstavniku Endrjuu Lambrou (Andrew) dao je četiri boda, što je šokiralo mnoge fanove ovog takmičenja.

Prekinuta tradicija

Naime, Kiprani i Grci su iz godine u godinu jedni drugima davali po 12 bodova, no čini se da je sada ta tradicija prekinuta.

Četiri grčka boda za Kipar toliko su razljutila Kiprane da njihovi mediji sada traže reviziju regularnosti grčkog žirija i eventualno ukidanje njihovih glasova, piše eurosong.hr.

- Dva od pet članova žirija su u direktnoj vezi s grčkom nacionalnom televizijom, što je protiv pravila. Svih pet članova su muzički producenti. čime je prekršeno pravilo o raznovrsnosti profila članova žirija - tvrdi Thanis Tsokas, direktor kiparske nacionalne televizije.

Glasovi publike

Ako bi EBU izašao u susret Kipru i provjerio glasove Grka te utvrdio da ima propusta, u obzir bi se uzeli samo glasovi publike, čime bi Endrju uspio ući u top 10 finala. Kipar se plasirao na 12. mjesto Evrovizije u Kipru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.