OČARALI PREPUNU SALU

Publika u Istanbulu gromoglasnim aplauzom pozdravila Sarajevsku filharmoniju

Koncertu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz diplomatske, kulturne i poslovne sfere Istanbula

Sarajevska filharmonija u Istanbulu. Press

N. H.

12.11.2023

U sklopu manifestacije "Dani kulture Bosne i Hercegovine" u organizaciji Udruženja Turkiye Bosna Sancak u subotu, 11. novembra u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Kemal Repit Rej, orkestar Sarajevske filharmonije izveo je koncert u čast obilježavanja 100 godina postojanja Republike Turske.

Samo 30 dana nakon Gala koncerta i proslave 100. rođendana, pod dirigentskom palicom maestra Rikarda Mutija, Sarajevska filharmonija gostovala je u Istanbulu i koncertom očarala prepunu salu.

Orkestar je kroz ovo muzičko iskustvo vodio dirigent Mihnea Ignat, a koncertmajstor bila je Violeta Smailović Huart koja je izvela najljepši violinski solo čuvene simfonijske svite "Šeherzada", Nikolaja Rimskog - Korsakova.

Na programu je izvedena i simfonijska poema "Probuđena kasaba" bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, kojom je publici Istanbula predstavljeno bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe.

Koncertu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz diplomatske, kulturne i poslovne sfere Istanbula, a u kratkom obraćanju, direktor Vedran Tuce podsjetio je kako je muzika univerzalni svjetski jezik:

- Vrlo često u jednom orkestru sjede ljudi koji se apsolutno ne razumiju, dolaze sa raznih strana svijeta, ne razumiju jezike. Međutim, kada sjednu na svoja mjesta i uzmu note, ne samo da se razumiju, ne samo da zajedno mogu da rade, nego zajedno stvore ono što je najljepše na svijetu, stvore čaroliju, stvore umjetnost,stvore muzik - rekao je Tuce.

Uz topao doček i najveće priznanje, dugotrajni aplauz publike, Sarajevska filharmonija je i sinoć ponovo proslavila i svoj rođendan.

Večeras članovi orkestra Sarajevske filharmonije slijeću na Sarajevski aerodrom, a već sutra započinju probe za novi koncert koji sarajevsku publiku očekuje 16. novembra u sali Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.