POZNATI SU I DETALJI

Prinsov "Purple Rain" postaje mjuzikl

Mjuzikl "Purple Rain" će režirati Lileana Blejn-Kruz, koja je nominovana za nagradu Toni 2022. godine

Prinsov hit "Purple Rain" postaje mjuzikl. The Hollywood Archive

H. J. I.

9.1.2024

Prinsov hit "Purle Rain" poslije filma prerast će i u mjuzikl i sadržavat će brojne poznate numere poznatog muzičara.

Scensku adaptaciju Prinsovog filma iz 1984. producirat će Orin Volf – koji je prethodno vodio Tonijevu nagrađenu adaptaciju "The Band's Visit" na sceni i trenutno podržava pozorišnu adaptaciju drugog filma muzičke industrije, "Buena Vista Social Club" – i bit će zasnovan na originalnom scenariju koji su napisali Albert Manjoli i Vilijam Blin. 

Američki dramski pisac Branden Džejkobs-Dženkins treba da napiše knjigu za mjuzikl. Njegova predstava, "Prikladno", trenutno se prikazuje na Brodveju. Mjuzikl "Purple Rain" će režirati Lileana Blejn-Kruz, koja je nominovana za nagradu Toni 2022. godine za produkciju filma "Koža naših zuba" Torntona Vajldera, piše NME.

Također će sadržati numere iz kultnog saundtreka filma koji uključuju "When Doves Cry" i "Let's Go Crazy" – koje su obje dostigle prvo mjesto na listi Billboard Hot 100 nakon objavljivanja – kao i "Purple Rain", koja dostigla vrhunac na broju dva na istoj listi. 

U izjavi za Varieti, producenti su rekli: 

- Ne možemo smisliti prikladniju počast nego da odamo počast naslijeđu Princa i "Purpurne kiše" ("Purple Rain") ovom scenskom adaptacijom voljene priče. Oduševljeni smo našim brodvejskim partnerima i kreativnim timom, koji unose teatralnost u originalnu izmišljenu priču filma. Jedva čekamo da nova generacija otkrije "Purple Rain" i da ljubitelji originalnog filma i albuma još jednom iskuse njegovu moć, ovog puta uživo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.