„INDEXI I PRIJATELJI“

20 godina od smrti legendarnog bh. gitariste: Koncertni spektakl u čast Bodi Kovačeviću

Tomislav Kašljević okupio muzičke legende koje će nastupati 13., 14., i 15. aprila u Sarajevu u BKC-u, BNP Zenica te Boriku u Banjoj Luci

Plakat događaja. Društvene mreže

8.3.2024

U duhu neprolazne ljubavi prema kultnom sarajevskom bendu „Indexi“ i u spomen na našeg istaknutog gitaristu, kompozitora, producenta i aranžera Slobodana Bodu Kovačevića, člana legendarne grupe, „Indexi i prijatelji“, kako saznaje „Dnevni avaz“, okupit će se 13. aprila u Sarajevu (Bosanski kulturni centar), 14. aprila u Zenici (Bosansko narodno pozorište) i 15. aprila u Banjoj Luci (Borik).

Emotivni koncerti

Producent i idejni tvorac projekta Tomislav Kašljević za „Avaz“ ističe da se ovi koncerti organiziraju povodom 20 godina od smrti Bode Kovačevića.

- Izabrali smo intimne prostore, mada je interes u Sarajevu za ove koncerte uvijek bio veliki. Svi se raduju ovim koncertima. To su jako emotivni i lijepo koncerti, podsjećanja na lijepa vremena, na hitove, na grupu kao što su bili „Indexi“ i na umjetnika kao što je Bodo Kovačević – rekao je Kašljević.



Tomislav Kašljević. Društvene mreže

Izložba akvarela

Na ovom legendarnom hommageu bendu „Indexi“ uz članove benda - Fadila Redžića, Nenu Jurina, Pece Peteja, Sinana Alimanovića, te gitaristu Murisa Varajića pridružit će se muzičke legende poput Vlatka Stefanovskog, Branka Đurića Đure, Borisa Novkovića, Seida Memića - Vajte, Dejana Cukića, Aide Mušanović Arsić, Harija Mata Harija, Nermina Puškara, Zorana Predina, Vladu Kalembera te Gabora Lenđel.

Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge bezvremenske hitove „Indexa“. Njegove samostalne kreacije, poput "Pružam ruke", "Plima", "Negdje na kraju u zatišju" i "Modra rijeka", zajedno sa saradnjom s Fadilom Redžićem na numerama kao što su "Balada" i "Svijet u kome živim" ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Diplomirani arhitekt, život je posvetio muzici, a muzički znalci pamte ga i kao jednog od najvećih gitarista bivše države.

Između ostalog učestvovao je u aranžiranju prvog i, po mnogima, najboljeg albuma Josipe Lisac, "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine.

Uz muziku, gajio je strast i prema slikanju. Izložba njegovih akvarela bit će otvorena na dan koncerta, 13. aprila u BKC-u.

Plakat je radila Bodina kćerka Hana Kovačević, uspješna dizajnerica koja živi i radi u Milanu.

18 godina projekta

Projekt „Indexi i prijatelji“ započeo je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

- Svi koncerti u ovih 18 godina bili su rasprodani, sve dvorane do posljednjeg mjesta su bile popunjene, jer ovo nije samo muzički spektakl, već i emotivno putovanje kroz vremensku kapsulu muzike koja je obilježila generacije – ističe Kašljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.