NA DANAŠNJI DAN

Prije 77 godina rođen Slobodan Bodo Kovačević, slavni gitarist „Indexa“

Danas je petak, 29. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostala su još dva dana

Slobodan Bodo Kovačević. bljesak.info

I.P.

29.12.2023

Na današnji dan 1946. godine, rođen je Slobodan Bodo Kovačević, gitarist čuvene sarajevske pop grupe "Indexi". Diplomirao je arhitekturu u Sarajevu, ali je pobijedila ljubav prema muzici. Godine 1978., zajedno s ostalim članovima “Indexa”, dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, a iste godine i nagradu Jugoslavenske radio-televizije za album "Modra rijeka" koji je proglašen albumom godine u Jugoslaviji. Nagradu “Davorin” za najboljeg instrumentalistu godine u Bosni i Hercegovini dobio je 2004.

Najslavije muzičke teme “Indexa” potpisao je upravo Bodo Kovačević samostalno (“Plima”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Modra Rijeka”) ili u saradnji s Fadilom Redžićem (“Balada”, “Svijet u kome živim”). Radio je i za druge izvođače i različite projekte izvan pop muzike, napisavši više od 300 kompozicija. Između ostalog, svirao je gitare i učestvovao u aranžiranju prvog i jednog od najboljih, prema mnogima i najboljeg, albuma Josipe Lisac "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine.

Muzički producent BH Eurosonga

Kovačević je komponirao muzičke teme za ceremonije ZOI Sarajevo ’84, sarađivao je s Esadom Arnautalićem na njegovom projektu "Muzika raspoloženja", napisao muziku za predstavu "Mandragola" Kamernog teatra 55 u Sarajevu i "Posljednja potraga za zlatom" Narodnog pozorišta Sarajevo, a u posljednje dvije godine života bio je muzički producent BH Eurosonga.

Nakon smrti Davorina Popovića, 2001. godine, posvetio se džez muzici i pridružio se ansamblu “Sinan Alimanović Quintet”, te svirao i u Plesnom orkestru JS BiH.

Preminuo je 22. marta 2004. godine u Sarajevu. U njegovu čast u sklopu dodjele muzičke nagrade “Davorin”, od 2006. godine se dodjeljuje i "Nagrada Bodo Kovačević" za gitaristu godine.

Rođen Čarls Nelson Gudjer, izumitelj vulkanizacije gume

1800. - Rođen Čarls Nelson Gudjer (Charles Goodyear), američki izumitelj. Gudjer je otkrio vulkanizaciju gume, postavivši tako temelje za današnju industriju gume. Frank i Čarls Sajberling (Charles Seiberling), njemački doseljenici u SAD, 38 godina nakon smrti Gudjera osnovali su kompaniju za proizvodnju automobilskih guma i nazvali je njemu u čast "Goodyear Tire".

1825. - Umro Žak-Luj David (Jacques-Louis David), francuski slikar, glavni predstavnik klasicizma u francuskom slikarstvu, revolucionar i jedan od prvih propagandnih umjetnika. Presudno je utjecao na francusku i evropsku umjetnost.

1924. - Preminuo Karl Spitler (Carl Spitteler), švajcarski književnik, pjesnik, pisac eseja i romana. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1919. godine.

1926 - Umro austrijski pisac Rajner Marija Rilke (Rainer Maria), jedan od najvećih liričara njemačkog jezika. Djela: zbirke "Nove pjesme", "Devinske elegije", "Soneti Orfeju", "Melodija o ljubavi i smrti", "Knjiga časova", "Pjesma o ljubavi i smrti korneta Kristofa Rilkea", "Knjiga slika", "Časlovac", roman "Zapisi Maltea Lauridsa Brigea".

1931. - Umro Oton Kučera, hrvatski naučnik, astronom i književnik, predsjednik Matice hrvatske. Autor je nekoliko udžbenika iz fizike za srednje škole te niza naučno-popularnih djela iz fizike, astronomije i elektrotehnike.

Osnovana Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu

1973. - U Zagrebu je, nakon dugotrajne izgradnje, svečano otvorena Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”. Nazvana je po Vatroslavu Lisinskom, hrvatskom kompozitoru iz 19. vijeka.

1981. - Osnovana Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu. Prvi nastavnički kadar Akademije scenskih umjetnosti sačinjavali su: dekanesa dr. Razija Lagumdžija, prodekan Borislav Stjepanović, dr. Miroslav Avram, Mladen Materić, Gojko Bjelac, Zvonko Petrović i Petar Gleđa.

1981. - Umro Miroslav Krleža, književnik i enciklopedist, prema mnogima najveći jugoslavenski i hrvatski pisac 20. vijeka. Glembajevski ciklus njegovih drama – „U agoniji“, „Gospoda Glembajevi“ i „Leda“ (de)mistificira historijsku i socijalnu sliku zagrebačke građanske sredine. Od jedanaest pjesničkih zbirki najpoznatija mu je „Balade Petrice Kerempuha“, a od romana „Povratak Filipa Latinovića“ - priča o umjetniku koja zadire u organsku nemoć društva i kulturnog modela.

Prva godišnjica smrti slavnog Pelea

1984 - Preminuo srbijanski književnik Gvido Tartalja, koga su pojedini književni kritičari nazvali "Zmaj savremene književnosti za djecu". Objavio je više od 30 knjiga, a za mnoge njegove pjesme komponovana je muzika za dječije horove.

2013. - Mihael Šumaher (Michael Schumacher), jedan od najuspješnijih vozača Formule 1 svih vremena, doživio nesreću na skijanju na Alpima u Francuskoj, kada je pao i udario glavom o kamen, zadobivši teške povrede.

2022. - Umro brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznatiji kao Pele, prema nepodijeljenom mišljenju, najbolji igrač u historiji fudbala, kojim ga je 1999. godine proglasila i FIFA. Usto, Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima, u decembru 1999., proglasio ga je jednim od pet najboljih sportista 20. vijeka - ostala četvorica su: atletičar Karl Luis (Carl Lewis), bokser Muhamed Ali (Muhammad), košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan) i plivač Mark Špic (Spitz).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.