BORBA S BOLEŠĆU

Uprkos bolesti, Selin Dion i dalje se želi vratiti pjevanju

Dion (55) je u decembru 2022. otkrila da joj je dijagnosticiran rijedak sindrom koji uzrokuje ukočenost mišića u torzu, rukama i nogama

Selin Dion. Instagram

D. R.

17.3.2024

Pop megazvijezda Selin Dion (Celine), koja boluje od rijetkog neurološkog poremećaja, objavila je na Instagramu da jedva čeka povratak na binu.

Dion (55) je u decembru 2022. otkrila da joj je dijagnosticiran rijedak sindrom koji uzrokuje ukočenost mišića u torzu, rukama i nogama. Poznato je da buka ili emocionalni stres izazivaju grčeve kod sindroma ukočenosti.

- Pokušaj prevladavanja tog autoimunog poremećaja bio je jedno od najtežih iskustava u mom životu, ali i dalje sam odlučna da se jednog dana vratim na binu i živim što normalnijim životom - rekla je Dion povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o tom poremećaju.

- Želim ohrabriti i podržati sve širom svijeta koji su pogođeni tim stanjem. Želim da znate da vi to možete! Mi to možemo - dodala je .

Ne postoji lijek za sindrom ukočenosti, koji je progresivan, ali liječenje može pomoći u kontroli simptoma. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, sindrom pogađa dvostruko više žena nego muškaraca.

U maju prošle godine Dion je bila prisiljena otkazati niz nastupa zakazanih za 2023. i 2024., rekavši da nije dovoljno snažna za turneju. Posljednji put Dion je viđena u javnosti na dodjeli Grammyja u februara kada je iznenadila dolaskom i predala nagradu za album godine Tejlor Svift (Taylor Swift).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.