ŠTA SE DEŠAVA

Izrael postao favorit za pobjedu na Evroviziji: Sinoć zvižduci, danas aplauz

Zbog učešća ove zemlje na takmičenju, jučer su u Malmeu organizirani protesti

Eden Golan - Avaz
Pjevačica Eden Golan - Avaz
Eden Golan - Avaz
Eden Golan - Avaz
Eden Golan  - Avaz
L. S. R.

10.5.2024

U finale Eurosonga sinoć se plasirala i Eden Golan, predstavnica Izraela s pjesmom "Hurricane". Ubrzo je na kladionicama postala veliki favorit za pobjedu.

Nejn nastup, a onda i sami prolazak u finale, užarili su društvene mreže, neke su zemlje za vrijeme njene izvedbe prekinule prijenos Eurosonga, a mnogi su i tokom njenog nastupa zviždali i vikali.

Za razliku od sinoć kada su u drugoj polufinalnoj večeri njenu izvedbu narušavali zvižduci, danas su je novinari sa scene ispratili pljeskom i urlicima odobravanja.

EBU je Izraelu i Eden zaprijetio da će ih izbaciti iz takmičenja ako ne preradi prvu verziju pjesme za Eurosong. Tu je pjesmu nazvala "October Rain", a smatrali su da pjesma govori o napadima Hamasa. Nakon što je napisala nove stihove, dopustili su joj učešće na Evroviziji.



Stihove poput "Nema više zraka za disanje", "Svi su bili dobra djeca, svi do jednog" izdvojeni su i smatralo se da govore o žrtvama napada Hamasa.

Za nove stihove, poput "Još sam slomljena od ovog uragana", mnogi smatraju da i dalje upućuju na napade, ali EBU je dao zeleno svjetlo pjesmi.

Golan je i za strane medije svojedobno priznala da je bila šokirana što je morala promijeniti riječi. Također je rekla da pjesma djeluje na više nivoa te da ju svako može tumačiti kako on želi.

Zbog njenog učešća na Eurosongu jučer su u Malmeu organizirani protesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.