AUTO-MOTO

Volvo u našoj zemlji predstavio novi XC60: Savršen automobil

Piše: Avaz.ba

24.10.2017

Nova i, slobodno možemo reći, fascinantna uzdanica Volva, premium SUV srednje veličine XC60, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

Volvo centar Sarajevo, u saradnji s uvoznikom VCAG, automobil je zvanično predstavio prošle sedmice. Model će zamijeniti već devet godina starog prethodnika, koji drži oko 30 posto globalne prodaje Volva i koji se nametnuo kao lider svog segmenta u Evropi.  

Novi sistemi

Volvo ima snažno naslijeđe u dizajniranju stilskih i dinamičnih SUV automobila koji nude najnoviju tehnologiju, a izuzetak nije niti novi XC60. To je savršen automobil za ove s aktivnim stilom života i predstavlja novi korak u planu transformacije Volva.

Izvana, XC60 je atletski građen, uz suptilan bezvremenski kvalitet. Enterijer je majstorska kompozicija dobro riješene arhitekture, prelijepih materijala i najnovije tehnologije. Sve je savršeno uklopljeno u jedinstvenu cjelinu.

Novi XC60 je jedan od najsigurnijih automobila koji su do sada napravljeni i prepun je nove tehnologije. Revolucionarnom sistemu City Safety dodata je i pomoć pri upravljanju (Steer Assist), koja pomaže novom sistemu koji ublažava čeoni sudar, te detekciji mrtvog ugla, s ciljem da izbjegne ili ublaži sudar kad vozač ne reagira na vrijeme.

Dalje, Pilot Assist, Volvov napredni poluautonomni sistem asistencije vozaču, vodi računa i o upravljanju, ubrzanju i kočenju do brzine od 130 kilometara na sat.

Radari i kamere

Nova generacija City Safety sistema koristi napredan sistem radara i tehnologiju kamere kako bi otkrila potencijalne opasnosti kao što su druga vozila, pješaci, biciklisti i velike životinje. Ona upozorava, ali i koči u slučaju da vozač ne reagira na opasnost.  

Od ostalog, XC60 diči se četverozonskim klima-uređajem koji neutralizira štetne čestice, integracijom pametnih telefona, Sensus i Volvo On Call aplikacijom, velikim ekranima, moćnim audiosistemima, mogućnostima peronalizacije...

Novi XC60 nudi široku paletu motora. Od dizelskih agregata raspoloživi su D4 od 190 KS, koja će na našem tržištu vjerovatno biti najtraženija, te D5, sa snagom od 235 KS. Benzince predstavljaju T5 sa 254 i T6 sa 320 KS, kao i monstruozna hibridna plug-in verzija T8 Twin Engine A, sa ukupno 407 KS. Ova posljednja verzija nudi ubrzanje do 100 km/h za svega 5,3 sekunde, a potrošnja joj je 2,1 litara goriva. 

87.770

KM je akcijska cijena modela u BiH, a radi se o verziji s dizelskim motorom od 190 KS i opremom Momentum+ sa Business paketom i paketom osvjetljenja.  

407

KS je snaga najjače hibridne plug-in verzije  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.