NOVITET

Snažniji motor, veća autonomija

Najviše je promjena izvedeno na pogonskom motoru i setu baterija

Piše: A. HADŽAGIĆ

16.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sajam CES u Las Vegasu pokazao se kao idealna lokacija za predstavljanje unaprijeđene verzije planetarno popularnog Nissanovog potpuno električnog modela Leaf. Oznaka „e+“ sugerira na veću snagu i produženu autonomiju. 

Najveći aduti 

Nissan Leaf odlično je prihvaćen na globalnom tržištu jer kao najveći aduti dolaze realno odmjerena cijena, kvalitet pogonskog sklopa, solidna autonomija i bogati paketi opreme. Ali, da se uvijek može bolje, potvrđuje predstavljanje poboljšane verzije označene kao „e+“.

Najviše je promjena izvedeno na pogonskom motoru i setu baterija. Elektromotor, umjesto standardnih 150 KS, u „e+“ izdanju daje respekta vrijednih 217 KS i 340 Nm maksimalnog obrtnog momenta dostupnog od prvog obrtaja osovine motora. Zahvaljujući impozantnoj snazi, postižu se za 13 posto bolje performanse nego do sada.

Radi postizanja što veće autonomije, kapacitet seta litij-ionskih baterija povećan je na 62 kWh, što, bi po novom načinu mjerenja, trebalo biti dovoljno za 363 km vožnje u realnim uvjetima saobraćaja. S obzirom na to da se radi o produženju autonomije za 50 posto, mora se priznati kako se radi o zaista konkretnom poboljšanju.

Logično, veći kapacitet baterija traži i nešto duže vrijeme punjenja na standardnom punjaču od 50 kW. Ali Nissanovi inžinjeri razmišljali su i o tome pa su kupcima ponudili sistem brzog punjenja snage 70 kW, čime je zadržano isto vrijeme obnavljanja energije kao za manji set baterija.

Aluminijske felge

Što se ostalih tehnoloških promjena tiče, mogu se istaći poboljšan sistem multimedije - odnosno veći centralni displej, brža i preciznija navigacija, napredniji način povezivanja s eksternim uređajima i bolji zvuk audiosistema. Svana se mogu uočiti nove aluminijske felge od 16 inča te nekoliko plavih detalja zaduženih za isticanje ekološke podobnosti Leafa.

Prodaja Leafa e+ u Japanu počinje za desetak dana, dok će se evropski kupci morati strpjeti do sredine godine, kada će biti objavljene cijene.

Sve podređeno sigurnosti

Kako u svim modelima novije generacije, tako i u Leafu, Nissan nudi skup sistema za poluautonomno upravljanje grupiranih pod oznaku ProPilot. Oni koji su imali priliku koristiti ProPilot najnovije generacije tvrde da se stvarno radi o korisnom dodatku čiji je osnovni zadatak spriječiti koliziju s drugim vozilom ili preprekom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.