ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Pogon na sva četiri točka: Lexus predstavio snažni DIRECT4

Prema Lexusu, rad novog sistema u hibridima "precizniji je nego s bilo kojim mehaničkim sistemom"

Lexus predstavio svoju novu mašinu. PRINTSCREEN

M. K.

17.8.2022

Lexus je razvio potpuno novi sistem DIRECT4 za najnoviju generaciju RX 500h i čisto električne automobile.

Proizvođač kaže da je njihov novi pogon na četiri točka bolji i brži od mehaničkih sistema, piše Automobili.ba.

Lexus izvještava da je DIRECT4 pogon razvijen za sljedeću generaciju električnih i hibridnih vozila. Kako proizvođač objašnjava, DIRECT4 “koristi e-Axle sistem i odgovoran je za intuitivnu i glatku raspodjelu momenta između prednjeg i stražnjeg elektromotora te ga prenosi na točkove.”

Osim marketinških gluposti, možete saznati i da bi ovaj sistem jednostavno trebao raditi učinkovitije. Kod hibrida, zbog različitih motora – sprijeda s unutarnjim sagorijevanjem, straga električni – obično se javlja problem sinhronizacije pogona obje osovine. No, u tu činjenicu se uspjela uvjeriti i Toyota na terenskom testu.

Prema Lexusu, rad novog sistema u hibridima “precizniji je nego s bilo kojim mehaničkim sistemom.” Očekuje se da će raditi još bolje na električnim modelima.


Na temelju niza podataka izračunava se okretni moment potreban u određenom trenutku i prenosi na svaku od osovina. Podjela momenta između osovina može biti od 0 do 100, nezavisno o osovinama.

U praksi to znači da će biti jednako efikasan kao i zaključani pogon na sva četiri točka, ali bez upotrebe osovine koja trenutno nema prianjanja. U svakom trenutku jedan od motora (prednji ili stražnji) može preuzeti ulogu drugoga, kada se potpuno ugasi. Vrijeme reakcije, iako se čini fizički nemogućim, mora biti kraće nego u mehaničkim sistemima. Možda su inženjeri imali još nešto za reći, ali to je prošlo kroz ruke PR odjela.

Prvi potpuno električni automobil japanskog proizvođača sa sistemom DIRECT4 bit će Lexus RZ 450e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.