SVIJET AUTOMOBILA

Bugatti je napravio 400. Chiron, još samo 100 do kraja

Svaki zanat mora posvetiti posebnu pažnju detaljima kako bi napravio ovaj izuzetno skup hiperautomobil

Izgled Bugattija. BUGATTI

A. O.

28.10.2022

Zadivljujuće izdanje Chirona završeno u zeleno obojenim golim karbonskim vlaknima napustilo je Bugattijevu fabriku u Molshajmu (Molsheimu). 400. Chiron ikada napravljen, ovaj automobil znači da je proizvođač automobila 80 posto ušao u proizvodnju hiperautomobila koji pokreće W16, piše carscoops.

Kada je predstavljen 2016. godine, Bugatti je rekao da će proizvoditi samo 500 Chirona. U međuvremenu je u januaru objavila da je konačno prodala posljednji primjerak hiperautomobila i njegovih derivata.


Dvadeset majstora

Ovaj primjer je Chiron Super Sport i napravio ga je 20 majstora koji su imali zadatak da sastave otprilike 1.800 odvojenih komponenti koje čine ovaj egzotični automobil. Svaki zanat mora posvetiti posebnu pažnju detaljima kako bi napravio ovaj izuzetno skup hiperautomobil.

- Svaki pojedinačni dio Chirona je remek-djelo inženjeringa, a za njegovo spajanje potrebni su najposvećeniji i najiskusniji stručnjaci na svijetu. Naš proces farbanja ili završne obrade je toliko detaljan da je za postizanje željenog efekta potrebno do osam slojeva samo u gornjem sloju, od kojih je svaki poliran do savršenog, dubokog i sjajnog ogledala - rekao je Kristof Piočon (Christophe Piochon), predsjednik Bugattija.

Zelena karoserija uparena je sa "žestokim" zelenim naglascima oko rešetke, na centrima točkova i drugdje. Super Sport Magnezijum felne su postavljene na automobil, a poklopac motora završen u "Nocturne" zaokružuje izgled.


Kao i drugi Chiron Super Sports, pokreće ga 8,0-litarski, quad-turbo W16 motor koji razvija 1578 KS. BUGATTI

Zeleno-crna tema

Zeleno-crna tema se nastavlja iznutra, gdje je kožna presvlaka završena zelenom i "beluga crnom". U međuvremenu, goli ugljenik se nastavlja na volanu. "Sky View" krov znači da je unutrašnjost ispunjena prirodnim svjetlom.

Kao i drugi Chiron Super Sports, pokreće ga 8,0-litarski, quad-turbo W16 motor koji razvija 1578 KS (1,176 kW/1,600 KS). Crvena linija motora je na 7.100 o/min, ali maksimalni obrtni moment od 1.600 Nm (1.180 lb-ft) se nudi između 2.000 i 7.000 o/min.

Bugatti će sada započeti proizvodnju posljednjih 100 Chirona. Ipak, piše da model neće označiti kraj modela W16. Umjesto toga, to će zaokružiti W16 Mistral i Bolide samo za stazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.