ITALIJA

Predstavljena Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

Cijena nije objavljena, ali treba reći da standardna Giulia GTA košta oko 200.000 eura.

Alfa Romeo: Zagato dodao elemente. Alfa Romeo

N. D.

30.1.2023

Alfa Romeo i Zagato su predstavili model Giulia SWB, specijalni automobil čija je osnova bila sportska limuzina, kojoj je skraćen međuosovinski razmak da bi se dobila forma kupea bez zadnjih sjedišta.

Donator je bio žestoki model Quadrifoglio sa V6 motorom, ali je Zagato podigao specifikaciju na GTAm uz zadržavanje šestostepenog manuelnog mjenjača. Uz značajne izmjene na karoseriji u odnosu na standardnu Giuliju, Zagato je dodao svoje prepoznatljive elemente – suptilno ispupčenje na krovu i otvore na poklopcu motora. Redizajniran je praktično svaki panel karoserije, a svi elementi su napravljeni od ugljeničnih vlakana.

Srce kupea čini 2,9 litarski tvin turbo V6 motor u pomenutoj GTAm specifikaciji, što znači da isporučuje 540 KS i 600Nm maksimalnog obrtnog momenta. Za razliku od originalne Giulije GTAm, koja se prodaje samo sa osmostepenim automatikom, ovdje se snaga prenosi na točkove preko Quadriofoglio šestostepenog manuelnog mjenjača.

Alfa Romeo: Cijena nije objavljena. Alfa Romeo

Automobil je nastao povodom želje Zagata da proslavi 100 godina od prve saradnje sa Alfa Romeom, a projekat je odobren 2021. godine. 

Dizajnerska kuća sa sjedištem u Milanu potom se obratila kupcu iz Njemačke koji posjeduje nekoliko specijalnih automobila (Alfa Romeo Sprint Zagato, 8C Competizione i nekoliko Aston Martinovih modela koje je uredio Zagato).

Nakon ove fotografisanja vozila na stazi La Pista u Areseu, Giulia kupe će biti predata svom novom vlasniku. 

Cijena nije objavljena, ali sigurno nije bila mala, obzirom da je poznato da standardna Giulia GTA, košta oko 200.000 eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.