AUTOMOBILI

Hyundai objavio detalje nove Kone

Crossover koji se dosta promijenio u relativno kratkom vremenskom periodu

Kona: Stiglo više informacija o crossoveru. Hyundai

N. D.

15.2.2023

Hyundai je predstavio drugu generaciju Kone krajem prošle godine tako što je podijelio nekoliko fotografija. Sada je stiglo više informacija o tehničkim specifikacijama crossovera koji se dosta promijenio u relativno kratkom vremenskom periodu otkako je ušao u prodaju prije manje od šest godina.

Kona 2024. ima međuosovinsko rastojanje prošireno za 60 milimetara, na 2660 mm. Ukupna dužina je povećana za 145 mm, na 4350 mm, dok je širina sada 1825 mm. Kada je opremljen felgama od 17 inča, subkompaktni crossover je visok 1580 mm. Ove dimenzije su za SUS i hibridne modele. Proporcije EV-a bi trebalo da budu slične jer će koristiti istu platformu.

Hyundai namjerava prodavati novu Konu s atmosferskim dvolitarskim benzinskim motorom koji proizvodi 147 KS i 180Nm obrtnog momenta koji se isporučuje na točkove preko CVT mjenjača. Sa druge strane 1,6 litarski motor sa turbom isporučuje 195 KS i 265Nm zajedno sa osmostepenim automatskim mjenjačem.

Hyundai: Dosta promjena. Hyundai

Što se tiče hibrida, on koristi prilagođenu jedinicu od 1,6 litara koja radi zajedno sa električnim motorom kako bi obezbijedila „impresivno ubrzanje i visoku efikasnost“. Kombinovana snaga je 139 KS i 265 Nm, a šalje se na točkove preko šestostepenog automatika s dva kvačila.

Zapremina prtljažnika sa preklopljenim zadnjim sjedištima je 723, a Hyundai ističe najveći prostor za ramena u klasi za putnike pozadi i programibilna električna vrata prtljažnika koja omogućavaju vlasnicima da izaberu visinu otvaranja, čak i brzinu kojom se otvaraju i zatvaraju.

Podržano je memorisanje pozicije sjedišta, bežično punjenje i OTA ažuriranja, zajedno sa NFC tehnologijom za pretvaranje pametnog telefona ili pametnog sata u digitalni ključ. Kabina bi trebalo da bude tiša nego ranije zahvaljujući dodatnom materijalu. Iako Kona druge generacije sada ima par ekrana od 12,3 inča, i dalje je tu dosta fizičkih tastera na centralnoj konzoli za brz pristup često korištenim funkcijama. 

Hyundai planira objaviti dodatne informacije o globalnom modelu u martu, kada će se znati više i o Koni EV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.