OBJAVIO OGLAS

Amerikanac prodaje ručno izrađenu Yugo "limuzinu"

Što se tiče stanja, možemo vidjeti da je ono poprilično očajno

Yugo na prodaju. Facebook Marketplace

Z. K.

26.9.2023

Krajem osamdesetih godina kragujevačka Zastava izvozila je Yugu u SAD, gdje je to bio jedan od najjeftinijih automobila na tržištu, pa se brzo “proslavio” kao kuriozitet. 

S vremena na vrijeme Amerikanci se sjete tog vozila, a jedan podsjetnik sada im je oglas, koji je na “Facebook Marketplace” postavio jedan stanovnik mjesta Pirc u saveznoj državi Minesota.

Produžena limuzina

U oglasu piše kako je dva Yuga direktno od zastupnika 1988. godine kupio oglašivačev djed. Iz zabave ih je tada bio zavario jednog za drugog, pa stvorio jedinstvenu produženu limuzinu (koju u šali, umjesto Yugo, nazivaju u množini – Wego). 

Budući da se djed obrazovao za autolimara, “znao je što radi”, kaže njegov unuk, a ovakav je automobil čak i vozio – prešao je u svoje zlatno doba oko 69.000 kilometara, navodi “AutoNet”.

Ali, godinama već stoji u garaži, a kako bi se pokrenuo, potrebno je, navodno, samo popraviti karburator vrijedan četrdesetak dolara. 

Međutim, 82-godišnjaku se danas to više ne da činiti, pa je porodica odlučila prodati njegovo djelo – dvostruki produženi Yugo, još i s natpisom “Roger’s Toy Limo” te vatrenom grafikom uzduž cijele karoserije, sasvim sigurno je svjetski raritet.

Malo zapušten

Želite li ga ugrabiti, morat ćete vlasniku donijeti 4.000 dolara. Što se tiče stanja, možemo vidjeti da je ono poprilično očajno. Interijer je rudimentovan kakav je i bio osamdesetih, ali je zapušten i dosta uništen zubom vremena, a ni ostatak se ne drži baš sjajno. Ali, limuzina nudi tri reda sjedala, a motor je izvorni, 1,1 litarski benzinac s 55 KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.