AURUS SENAT

Foto / Ovo je automobil koji je Putin poklonio Kim Jong-unu

Automobil je dugačak šest metara i 62 centimetra, širok je više od dva metra, a masa vozila radi dodataka za blindiranje mora biti enormna

Automobil Aurus Senat - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
H. J. I.

20.2.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je automobil svom sjevernokorejskom kolegi Kim Jong-unu, objavili su u utorak sjevernokorejski državni mediji. To je još jedan znak zatopljavanja odnosa između dvije zemlje, što je izazvalo zabrinutost širom svijeta.

Automobil ruske proizvodnje za Kimovu ličnu upotrebu isporučila je u nedjelju ruska delegacija, izvijestila je Korejska državna novinska agencija (KCNA). 

Kimova sestra i visoka dužnosnica Pjongjanga Kim Yo Jong zahvalila je Putinu u ime svog brata i rekla da “poklon služi kao jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa između najviših čelnika Sjeverne Koreje i Rusije”.

Iskustvo duže od stoljeća

Međutim, kakav je to automobil poklonio Putin? Prema svemu sudeći, radi se o modelu Aurus Senat, koji proizvodi kompanija Aurus Motors, osnovana tek 2018. godine, ali usko vezana za državni automobilski institut NAMI, koji se bavi razvojem vozila više od jednog stoljeća.

Godine 2013. NAMI je započeo razvoj novog ruskog predsjedničkog državnog automobila, koji je trebao zamijeniti tada aktualni Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard, a 2018. ta su vozila i predstavljena u liniji Aurus Kortezh. To uključuje sedan i limuzinu Senat, karavan Arsenal i SUV Komendant.

Bazna cijena 300 hiljada dolara

19. januara 2019. rusko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je da će kompanija Tawazun Holding sa sjedištem u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uložiti u 36 posto udjela Civilnu verziju Senata proizvodi zajedničko poduzeće kompanijama NAMI i LiAZ. Maloprodajna cijena najprije je bila 10 miliona rubalja (160 hiljada dolara), ali je 2021., još prije prvih isporuka, povećana na čak 20 milliona rubalja, (odnosno 300 hiljada dolara).

Međutim, automobil koji je poklonjen sjevernokorejskom moćniku sigurno je znatno skuplji od toga, i to radi brojnih razloga. Naime, sigurno je blindiran (najvjerovatnije nivoima VR 8 ili VR10) što može i udvostručiti cijenu samog automobila, a onivou opreme zadužene za komfor nije potrebno niti govoriti. Ono što je sigurno je kako nema bolje.

Motor je razvijao Porsche

Automobil je dugačak šest metara i 62 centimetra, širok je više od dva metra, a masa vozila radi dodataka za blindiranje mora biti enormna. Neke pretpostavke kažu i 6 tona.

Inače, limuzinu pokreće motor u čiji su razvoj bili uključeni Porsche i Bosch. Riječ je o V8 motoru obujma 4,4 litre s dva turbo-punjača koji razvija 598 KS. Zanimljivo, riječ je o hibridnom vozilu koje ima i elektro-motor snage 63 KS. Snagu na zadnje kotače prenosi automatski mjenjač s devet stepeni prijenosa, specijalni razvijen upravo za ovaj automobil. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.