FENOMENALAN DOGAĐAJ

Red Bull na zvaničnom kanalu objavio spektakl iz "Avaz Twist Towera": "Vrtoglava vožnja"

Gosti su imali priliku da gledaju akrobacije Red Bullovih vozača "Driftbrothers", koje su izvodili u vozilima marke BMW

Driftbrothers. TikTok

S. S.

9.6.2024

U sklopu Red Bull Showruna jučer je održan "Drift experience Avaz Twist Tower garaža".

Ovaj spektakl je održan na garaži "Avaz Twist Towera", koja se nalazi na petom spratu, odnosno otvorenom dijelu.

@redbullbih vrtoglava vožnja 😅 @redbulldriftbrothers #dajetikriiila #redbull #redbulldriftbrothers #drifting #professionalathlete ♬ original sound - Red Bull BIH


Red Bull je objavio na svom TikTok nalogu nove snimke sa ovog događaja, a koje su snimljene dronom.

Gosti su imali priliku da gledaju akrobacije Red Bullovih vozača "Driftbrothers", koje su izvodili u vozilima marke BMW.

"Driftbrothers" čine braća Johannnes i Elias Hountondji.

Ovaj jedinstveni događaj je bio priprema za veliki događaj koji slijedi danas, a to je vožnja Formule 1 ulicama Sarajeva.

Šampionski bolid Red Bulla danas će voziti na trasi od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH.

Očekuje se da će događaju prisustvovati više desetina hiljada ljudi. Glavni dio programa počet će u 14:00 sati.

Vozilom će upravljati legendarni vozač Dejvid Kultard (David Coulthard), koji je u toku karijere upisao 13 pobjeda, a vozio je za Vilijams, Meklaren i Red Bull.

Arhitektonsko remek djelo Faruka Kapidžića, te građevinski poduhvat više od 200 građevinskih i drugih kompanija iz BiH i njihovih više hiljada radnika – Avaz Twist Tower, najviša je zgrada u BiH i jedan od naspektakularnijih objekata u cijeloj Evropi.

Impozantni toranj ukupne visine od čak 175 metara, koji raspolaže sa 32.000 kvadratnih metara, rekordno je izgrađen jeza nepune tri godine. Otvoren je u maju 2009. godine.

Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje, Avaz Twist Tower nosi 23.000 kubnih metara betona i tri miliona kilograma željeza. Unutar tornja instalirano je više od 10.000 sijaličnih mjesta. Fasada je montirana od više od 200.000 različitih dijelova, nevidljivih od atraktivnog stakla.

Izgradnja ovakvog spektakularnog zdanja u srcu Sarajeva odraz je ustrajnog napora da se mijenja slika glavnog grada BiH, te da bude primjer i putokaz i drugim investitorima. Istovremeno, bh. arhitekte, statičari, odnosno, konstrukteri, kao i neposredni izvođaći, na Avaz Twist Toweru su pokazali da nimalo ne zaostaju za kolegama čiji se rezultati mogu vidjeti u Njujorku, Singapuru, Kuala Lumpuru, Dubaiju,…

Kao takav, Avaz Twist Tower je, uz Baščaršiju, postao nezaobilazni detalj na turističkoj karti Sarajeva i cijele BiH.

Naime, posebnu atrakciju tornja predstavlja na vrhu tornja. Do vidikovca se stiže jednim od najbržih liftova u Evropi, što se do njega uspinju brzinom od čak pet metara u sekundi. S vrha tornja se pruža veličanstven pogled na bh. prijestonicu. U novogodišnjim praznicima, vidikovac, odnosno Avaz Twist Tower posjetilo je i do 10.000 turista dnevno.

“Avazov” toranj također je uvršten među deset najljepših građevina na svijetu prema izboru specijalne komisije kompanije “Schuco”, najvećeg svjetskog proizvođača staklenih i aluminijskih fasada. Inače, za ovu prestižnu nagradu apliciralo je više od 140 objekata iz 70 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.