UFC 283

Hil novi prvak u poluteškoj, Tešeira otišao u penziju

Amerikanac slavio odlukom sudija, a Glover objelodanio povlačenje

Žestok okršaj u Brazilu. UFC

N. D.

22.1.2023

Amerikanac Džamahal HIL (Jamahal Hill) je na UFC 283 priredbi u Rio de Žaneiru jednoglasnom odlukom sudija pobijedio je Glovera Tešeiru (Teixeira) i postao prvak poluteške kategorije.

Glover je imao priliku po drugi put doći do titule UFC prvaka poluteške kategorije i to s navršene 43 godine, ali nije uspio. Na kraju je poručio da se oprašta od aktivnog takmičenja.

Tešeira je odmah na početku želio srušiti protivnika, ali se Hil uspješno odbranio. Džamahal je pokušavao zaprijetiti ‘kickovima’, no Glover to kao i nije osjetio. Druga polovica prve runde prošla je u izmjenama udaraca u kojoj je Glover držao sredinu oktogona. 

Početkom druge runde Hil je s tri ‘high kicka’ uzdrmao Tešeiru, ali se Brazilac čudesno oporavio. Nastavili su izmjenjivati udarce, a onda je polovicom runde Glover uspio rušiti Džamahala, no Amerikanac se izvukao.

Brazilac je i početkom treće runde bezuspješno pokušao rušiti protivnika.

Brazil: Hil uzeo pojas. UFC

U nastavku je Hil uzvratio Tešeiri i zauzeo gornju poziciju. Sijevali su Džamahalovi udarci, ali nije uspio završiti. Vratili su se borbi na nogama u kojoj je Hil kontrolirao situaciju.

U četvrtoj rundi činilo se kako bi ljekar mogao prekinuti meč zbog povreda koje je zaradio Brazilac, ali dao mu je priliku da se vrati.

Na početku zadnje runde Tešeira je rušio Hila i ušao u ‘full-mount’, no Hil se izvukao i uvjerljivo stigao do najvećeg trijumfa u karijeri.

Pobjedu je odnio Hil jednoglasnom sudijskom odlukom, a postao je prvi borac u historiji koji je u UFC došao preko DWCS-a i uzeo pojas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.