SKANDAL NA POMOLU

Mekgregor otkrio da bi mogao imati poseban tretman od USADA-e

Meni se ne žuri nigdje. Ispred mene je mnogo prepreka - rekao je popularni Irac

Konor Mekgregor. Twitter

G. Š.

17.3.2023

Povratak Konora Mekgregora (Conor McGregor) sada je i službeno potvrđen, ali jedna stvar još ostaje upitna kada je riječ o popularnom Ircu. Naime, još nije ušao u USADA-in program testiranja u trajanju od pola godine, koji svaki borac prije povratka mora proći, a i sam Majkl Čendler (Michael Chandler) izrazio je zabrinutost zbog toga.

Poseban tretman

Što kasnije uđe u program, kasnije će se njihova borba i dogoditi. Naravno, osim ako popularni Irac ne dobije neki ‘‘poseban tretman‘‘ od antidopinške agencije, što je i sam zatražio. Mekgregor se u UFC želi vratiti na temelju nekoliko negativnih testova te u potpunosti izbjeći program od pola godine:

- Meni se ne žuri nigdje. Ispred mene je mnogo prepreka. Ali, mi imamo ugovor. Mi smo u konstantnoj komunikaciji, a dogovoren je intervju i sastanak koji će se dogoditi, i tada će biti službeno. A ta stvar od šest mjeseci, oni su mi rekli da će dva čista testa biti dovoljna. Tako da pretpostavljam da neće biti dugo - rekao je Mekgregor u ‘‘The MMA Houru‘‘.

No, USADA se pokušala odbraniti da mu ne izlazi u susret:

- Istina je da se mi sastajemo sa sportistima koji ponovno moraju ući u protokol, a s Konorom trenutno nemamo dogovoren sastanak. Trenutno nemamo informacija da se Konor vraća iz penzije i da je spreman takmičiti se - piše u izvještaju USADA.

Nepoštena prednost

- UFC-ova pravila kažu da, osim dva negativna testa, sportista mora biti dostupan šest mjeseci prije nego se vrati takmičenju. To je pravedan način da se osigura da borac ne koristi penzionisanje kao opravdanje da dobije nepoštenu prednost koristeći nedozvoljene supstance koje će poboljšati njegove performanse prije nego se vrati u takmičenje - napisali su, između ostalog, iz USADA.

Mekgregor je ovim zapravo otkrio rupu u propisima koja bi se mogla iskoristiti da zaštiti najveće zvijezde. Je li ovo skandal na pomolu, vidjet ćemo u narednom periodu, ali ne bi bilo čudno da se cijela priča zataška - piše "Fightsite".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.