KOŠARKA

Nenad Marković: Najveći pritisak napravim sam sebi

S obzirom na budžet, mislim da smo sastavili dobru ekipu, kaže kormilar Gazijantepa

Marković: Izbjeći borbu za opstanak

Avaz Sport

30.8.2018

Nenad Marković napravio je prošle sezone senzaciju i sačuvao Gazijantepu status člana elitnog ranga košarke u Turskoj.

Proslavljeni bosanskohercegovački igrač i trener preuzeo je u novembru 2017. godine klub koji je u tom momentu imao samo jednu pobjedu u sedam prvenstvenih susreta.

Na kraju, s omjerom od 10 pobjeda i 20 poraza, Nenad je uspio izboriti opstanak u jednoj od najjačih evropskih liga.

Spasio ekipu 

Bio je to kraj turbulente sezone, koju je Nenad otvorio osvajanjem Interkontinentalnog kupa FIBA sa španskom ekipom Iberostar Tenerifa.

Međutim, čelnici tog kluba su se u novembru, zbog ne baš jasnih razloga, odlučili za smjenu na kormilu, pa je Marković završio spašavanjem prvoligaškog statusa Gazijantepa u Turskoj.

U narednoj sezoni, Markovićev cilj je izbjeći slične stresove i mnogo ranije osigurati poziciju na kojoj klub neće strahovati za opstanak. Naravno, ako se ukaže šanse, pokušat će napraviti korak dalje...

- Osnovni cilj je da ne prolazimo ono što smo prošli prošle sezone. Što se tiče ambicija, niko mi ne može nabiti veći pritisak nego što ja sam sebi.

Želio bih da uvijek igramo dobro i da pobjeđujemo, ali vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu i može li biti dovoljno za plej-of - kaže bivši kapiten i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Marković je zadovoljan ekipom, odnosno prijelaznim rokom.

 U ljetnjoj pauzi je angažirao sedam igrača, među kojima četvoricu Amerikanaca (Fil Grin, Delroj Džejms, Šakil Mekisik, Toni Džekiri), kao i litvanskog plejmejkera Šarunasa Vasilijauskasa.

Veliki problemi

- S obzirom na budžet, mislim da smo sastavili dobru ekipu - kaže Marković, koji se osvrnuo na tešku ekonomsku situacija u Turskoj, što je ostavilo značajne posljedice i na tamošnju košarku.

Nekoliko ekipa čak je istupilo iz takmičenja, dok su druge zapale u velike dugove...

- Glavni problem je pad vrijednosti lire u odnosu na dolar. Većina ugovora je u dolarima i pad lire automatski je podigao vrijednost ugovora za pedesetak procenata, što je veliko opterećenje.

Moj klub za sada nema nekih problema s te strane, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u narednom periodu. Za sada je 15 klubova sigurno za narednu sezonu, čeka se rasplet s Trabzonom - kaže nekadašnji košarkaš i trener sarajevske Bosne.

Ovog ljeta se pojavila vijest da bi Marković mogao ostati bez angažmana u Gazijantepu, sedmom klubu u njegovoj trenerskoj karijeri nakon Bosne, Panionisa, Dramasa, Trabzonspora, Karšijake i Iberostar Tenerifa.

Naime, Košarkaški savez Turske uveo je oštre kriterije koje strani treneri moraju ispuniti da bi mogli raditi u klubovima u toj zemlji.

- Tačno je da su usvojili određene promjene u propisima, ali mene nisu mogli dirati, jer sam već bio pod ugovorom s Gazijantepom - rekao je Marković.

Stiže na pripreme u Sarajevo

Marković je odlučio da udarni dio priprema za novu sezonu obavi u Sarajevu. Na njegovu inicijativu, Gazijantep će trenirati deset dana u našem glavnom gradu.

- Negdje smo morali otići, jer je u Gazijantepu u ovom periodu veoma vruće. Razmišljali smo o svakakvim varijantama, a meni se javila ideja da to bude Sarajevo. U klubu su to prihvatili i već u petak navečer trebali bismo biti tu.

Bit ćemo smješteni na Ilidži, imat ćemo na raspolaganju i teretanu i dvoranu u sklopu hotela, apsolutno nam ništa neće nedostajati. Naravno, i meni je draže doći u moj grad nego ići negdje drugo, kad već moramo na pripreme izvan Gazijantepa - kaže Nenad.

Dvije kontrolne  utakmice odigrat će Gazijantep u Sarajevu,  i to 4. septembra sa Sparsom i 8. septembra sa Zrinjskim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.