KOŠARKA

Ko će odgovarati za dugove, izbacivanje iz ABA lige, rasulo u igračkom kadru...?

Navodne ostavke članova Upravnog odbora nedostupne tijelima koja bi trebala da zakažu sjednicu klupske Skupštine

"Studenti" su ostali bez gotovo kompletne ekipe iz prošle sezone

Piše: Avaz Sport

3.10.2018

Dani i mjeseci prolaze, a iz Bosna-Royala niko se ne oglašava o onim glavnim pitanjima.

Ako zanemarimo istupe vezane za 14. memorijalni turnir “Mirza Delibašić”, još niko u javnosti nije objasnio koliki su i kako nastali dugovi (nezvanično se spominje cifra od 400.000 maraka), zašto je dozvoljeno rasulo u igračkom kadru, jer je otišao praktično kompletan tim iz prošle sezone.

Podnijeli ostavke 

Posebna priča je blamaža u Drugoj ABA ligi, jer je zbog 5.000 eura dugovanja (barem je tako u pismu ABA ligi pisao predsjednik u ostavci Harun Mahmutović) Bosni uskraćen izlazak na regionalnu scenu.

U šta je potrošeno ljeto, šta je učinjeno da se igra ABA liga, očuva igrački kadar i, na koncu, imenuje novi Upravni odbor nakon što je većina članova ovog tijela, navodno, podnijela ostavke?

Jedan od rijetkih koji je spreman pričati o stanju u KK Bosna jeste Sead Krupalija. Jedno je vrijeme Krupalija bio predsjednik KK Royal, odnosno Bosna-Royala, no tu je u decembru 2017. poziciju preuzeo Mahmutović, mada Krupalija nikad nije zvanično obaviješten da je razriješen dužnosti.

Nadzorni odbor

Kruže “glasine” da je smijenjen i sa dužnosti člana UO KK Bosna.

- O tome nisam dobio nikakvo pismeno obavještenje, a koliko sam upoznat, i famozne ostavke su nedostupne tijelima koja bi trebala da zakažu sjednicu Skupštine KK Bosna, jer je, navodno, većina članova Upravnog odbora podnijela ostavke.

Jedino sa sigurnošću mogu reći da sam član Inicijativnog odbora za spas kluba kojim se trenutno upravlja kao da je nečije privatno vlasništvo, a ne Udruženje građana - kaže Krupalija.

Još prije nekoliko mjeseci Krupalija je zatražio da javnosti budu objavljeni podaci o poslovanju kluba, no oni ni njemu nisu prezentirani.

Dodaje da nije jedini, jer su zapisnici sa sjednica KK Bosna, odluke o smjenama i ostavkama i imenovanjima nedostupne klupskim tijelima, kao što su Skupština ili Nadzorni odbor. Zašto je to tako, Krupalija ne želi nagađati.

- Ne znam šta je u pitanju, ali svakako da se Skupštini kluba moraju prezentirati svi finansijski podaci, kao i razlozi za trenutnu situaciju - rekao je Krupalija.

Raskid s Royalom?

Jedan od mogućih razloga za “igru s ostavkama” jesu nagovještaji da bi se na sjednici Skupštine mogao naći prijedlog o raskidu saradnje s Royalom i ponovni početak KK Bosna od nule, odnosno najnižeg ranga, s novim ljudima i novim klubom.

Rukovodstvu Royala, naravno, to ne odgovara, jer bi izgubili Bosnin brend, a ostala bi im dugovanja. Sad je dilema je li dug nastao zato što je Royal bio oruđe u rukama Bosne ili je, pak, Royal koristio samo Bosnin brend, a odluke donosio daleko od Bosninih zvaničnih tijela.

Dva poraza na turniru

Dva poraza na Memorijalu  “Mirza Delibašić”  (Student Mostar,  Vogošća) jasan je pokazatelj u kakvom je stanju igrački kadar KK Bosna-Royal

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.