FIBA

Kvalifikacije za Eurobasket: "Zmajevi" tek u šestom šeširu

Kvalifikacije počinju u februaru iduće godine. FIBA

E. J.

19.7.2019

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uvrštena je tek u šestu jakosnu grupu, od ukupno osam, uoči žrijeba kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Uz našu selekciju, u šestom šeširu su još selekcije Mađarske, Holandije i Sjeverne Makedonije. Prema informacijama iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), selekcije iz našeg šestog šešira bit će žrijebane u grupe B, D, H i F u kojima će im rivali biti po jedna ekipa iz drugog, trećeg i sedmog šešira.

To su znači da su nam potencijali rivali Slovenija, Grčka, Hrvatska i Rusija (druga jakosna grupa), Italija, Latvija, Turska i Ukrajina (treća grupa) te Estonija, Bugarska, Švedska i Austrija (sedma grupa). Žrijeb kvalifikacijskih grupa održat će se 22. jula u njemačkom Minhenu.

Na završnicu EP-a plasirat će se po tri najbolje selekcije osam grupa uz napomenu da će iz grupa u kojima se nalaze selekcije organizatora Eurobasketa (Češka, Gruzija, Njemačka, Italija) uz domaćina proći dvije najbolje plasirane ekipe.

Kvalifikacijski mečevi (ukupno šest) bit će igrani u tri termina i to od 17. do 25. februara 2020. godine, potom od 23. novembra do 1. decembra 2020. te od 15. do 23. februara 2021. Završnica EP-a na rasporedu je u septembru 2021. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.