KOŠARKA

Koliko god bilo teško, naš je cilj plasman na Eurobasket

Bosnić: Grčka i Latvija su favoriti. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

10.10.2019

Vedran Bosnić nikada nije bježao od izazova, niti u igračkoj karijeri koju je počeo u sarajevskoj Bosni, kasnije gradio u tuzlanskoj Slobodi te nastavio u nizu inozemnih klubova, a niti u trenerskoj, koja ga je, preko Švedske i Švicarske, sada odvela do Belgije.

U Švedskoj, gdje košarka baš i nije uživala veliku popularnost, postao je prepoznatljiva sportska figura, omiljeni selektor, nakon čijeg su neočekivanog odlaska tamošnji reprezentativci prijetili bojkotom.

Stepenica više

Poseban izazov ipak je predstavljao dolazak na klupu reprezentacije svoje države Bosne i Hercegovine, koju je preuzeo u momentu smjene generacija i mnogih turbulencija u ovom nekada trofejnom bh. sportu.

No, razgovor sa 44-godišnjim stručnjakom iz Sarajeva ipak smo počeli pitanjem vezanim za njegov novi klupski angažman. U prošloj sezoni, jedinoj u Ženeva lajonsima, bio je viceprvak Švicarske.

Sportski izazov odveo ga je stepenicu više, odlučio se okušati u Belgiji, državi u kojoj je košarka u ekspanziji. Njegov novi klub Mons spada među poznatije tamošnje ekipe, mada ne i u sami vrh. Barem dok nije stigao Bosnić. U ovom momentu Mons je vodeći klub belgijskog prvenstva, s omjerom od 3-0...

- Imali smo sjajan start, tri utakmice, tri pobjede, od toga dvije gostujuće. Raspored nam nije išao u prilog, četiri od prvih pet utakmica imamo van našeg parketa, ali pokušat ćemo zadržati visok nivo forme - kaže Bosnić.

Približite nam Vaš novi klub, je li to ono čemu ste se nadali kada ste prihvatili mjesto trenera?

- Kad bih gledao budžet, a naš je otprilike šesti u Belgiji, možda i nismo favoriti za vrh. Međutim, napravili smo dobar izbor igrača, dobar miks stranaca i mladih domaćih košarkaša.

Za nas je dobra stvar to što smo počeli pripreme prije drugih klubova, već krajem jula, nakon što sam završio obaveze s reprezentacijom. To nam je mnogo pomoglo. Zadovoljan sam reakcijom igrača i načinom na koji igramo. Idemo utakmicu po utakmicu, pa dokle stignemo...

Upada u oči da ste sva tri rivala limitirali na manje od 60 poena, očito, odbrana je jak adut Vaše ekipe...

Timska igra

- Moja je filozofija da odbrambeno moramo biti bolji od drugih i veoma sam zadovoljan što smo jednom primili samo 57 poena, a dva puta po 58 u ova tri kola. Moramo nastaviti u istom ritmu. U Belgiji postoje ekipe s kvalitetnijim rosterima kojima možemo parirati samo agresivnom igrom.

Mi ne možemo dovoditi zvučna imena, ali smo birali igrače s dobrim radnim navikama, koji su skloni timskoj igri, koji mogu rivalima parirati odbrambeno i fizički. Imam petoricu Amerikanaca, zatim našeg bivšeg reprezentativca Filipa Adamovića, koji je nekada igrao u Igokei, te šestoricu Belgijanaca.

Bosnić i Roberson: Novi Amerikanac u redovima BiH. Arhiv

Idućeg mjeseca trebali ste imati i novu reprezentativnu akciju, ali je novembarski termin, odnosno start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021., “prebačen” za februar iduće godine. Remeti li Vam to planove sa “Zmajevima”?

- Nije to veliki problem. Imali smo tokom ljeta okupljanje i turneju u Kini, što nam je poslužilo da provjerimo veći broj igrača, naročito onih mlađih.

Možemo li očekivati u ekipi i neke od iskusnijih igrača, povratnika poput, recimo, Nihada Đedovića, za kojeg Košarkaški savez BiH pokušava riješiti administrativnu proceduru? 

- Nama je potreban svaki kvalitetan igrač, ali nije sve u našim rukama. Mislim da je rano govoriti o toj temi, do februara imamo još sasvim dovoljno vremena.

Kvalifikacije neće biti lagane, naša grupa je, definitivno, jedna od težih... 

- Grčka i Latvija definitivno su favoriti, ali to nama ništa ne znači. Mi ćemo se boriti. Pozitivno gledam na ono što nas očekuje, glavno je da mi pokažemo volju i energiju. Uostalom, prilikom dolaska na mjesto selektora naglasio sam da je naš cilj plasman na Eurobasket. Sve ćemo učiniti da to ispunimo.

Roberson nije sporan

 Američki plejmejker Džon Roberson (John) Vaš je izbor za naturaliziranog igrača u redovima “Zmajeva”. No, on je karijeru nastavio u dalekoj Australiji, može li to ugroziti njegov status reprezentativca BiH i nastup u kvalifikacijama u februaru?

- Mislim da ne može. On je uoči potpisivanja ugovora s Melburnom kontaktirao s našim savezom i obavijestio nas o tome. Bitno je naglasiti da će i Australci u tom terminu imati reprezentativne “prozore” i Roberson će nam se moći odazvati.

Što se tiče forme, Roberson je sjajno počeo u Melburnu, u prvom kolu je ubacio 20 poena. Australska liga je veoma jaka, naslonjena je na NBA, finansijski veoma privlačna i Roberson je zadovoljan - kaže Bosnić.

Kamenjaš ima veliki potencijal

Pratite li naše igrače, kako u inozemstvu tako i u domaćim klubovima, barem onim koji su počeli sezonu? Koji od mlađih košarkaša bi mogli dobiti prostor u reprezentaciji?

Kamenjaš: Talentirani centar Sparsa. Arhiv

- Pratim, naravno. Gledao sam neke utakmice naših klubova na početku Druge ABA lige. Centar Kenan Kamenjaš iz Sparsa veliki je potencijal. Igrao je veoma dobro na turneji u Kini, očekujem da će nastaviti napredak u klubu.  On je jedan od momaka koji bi u budućnosti mogli preuzeti odgovornost i u reprezentaciji - ističe Bosnić.

Kvalifikacije

Latvija - BiH  (21. februar 2020.) 

BiH - Grčka  (24. februar 2020.) 

BiH - Bugarska (26. novembar 2020.) 

BiH - Latvija  (29. novembar 2020.) 

Grčka - BiH  (19. februar 2021.) 

Bugarska - BiH (22. februar 2021.)

 PLASMAN 

na Eurobasket 2021. godine osigurat će po tri selekcije iz osam kvalifikacijskih grupa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.