BAJERN MINHEN

Đedović: Poseban osjećaj je bio igrati u punoj Skenderiji

Povreda u početku nije izgledala toliko ozbiljno, međutim najvažnije je da oporavak ide očekivanim tempom

Đedović: Ne bih želio da licitiram sa tačnim datumom povratka na teren. Arhiva

G. Š. / Sport klub

2.3.2021

Košarkaš Bajerna Nihad Đedović govorio je za "Sport klub" o predstojećem duelu sa Crvenom zvezdom u Euroligi, o stalnom poređenju sa Zlatanom Ibrahhimovićem zbog fizičke sličnosti, kao i o periodu u minhenskom klubu u kome je već skoro osam godina. Đedović zbog povrede ne može da pomogne svom timu ni u duelu sa Crvenom zvezdom, ali je analizirao ekipu crveno-bijelih i istakao da oporavak teče po planu.


Povratak na teren

- Povreda u početku nije izgledala toliko ozbiljno, međutim najvažnije je da oporavak ide očekivanim tempom, rekao je Đedović i dodao:

-  Ne bih želio da licitiram sa tačnim datumom povratka na teren, ono što je bitno jeste da kada se vratim, to bude u punom kapacitetu i bit ću u potpunosti spreman za sve izazove i napore koje donosi najvažniji dio sezone.

Ističe da njegov tim protiv Zvezde mora da bude spreman na utakmica visokog intenziteta tokom svih 40 minuta. 

- Ključ za ostvarivanje dobrog rezultata u susretu protiv Zvezde će biti odbrana i potpuna timska igra. Zvezda posjeduje tim sastavljen o kvalitetnih pojedinaca koji u svakom trenutku mogu da izgrade momentum koji može da prelomi utakmicu. Zato ćemo morati da budemo fokusirani tokom svih 40 minuta, sa posebnim akcentom na visok intenzitet u odbrani - analizira Đedović.

Zvezda ove sezone ima sedam pobjeda u Euroligi i 19 poraza. Na pretposlednjem je mjestu na tabeli, iznad Himkija. S druge strane, Bajern je peti i ima učinak 16:10, kao i Real na četvrtom mjestu.

- Trenutna forma Zvezde, gledajući sa rezultatske strane, možda nije dobra. Međutim, Euroliga je takmičenje u kojem ne postoje lošiji timovi u odnosu na neke druge timove... - zaključio je Đedović.

Nihadu je ovo osma godina u Bajernu, a kao jedan od faktora zbog kojeg se tako dobro prilagodio klubu iz Minhena navodi vrhunsku organizaciju. Vjernost prema klubu donijela mu je ove sezone i ulogu kapitena.

- Pored vrhunske organizacije kluba, gdje imamo apsolutno sve vrhunske uslove, ono što karakteriše Bajern kao sportsko društvo, pa samim tim i košarkašku sekciju, su trofeji. Od kluba kao što je Bajern uvijek se očekuju trofeji, posebno kada je u pitanju domaće takmičenje, što meni sa profesionalnog sportskog aspekta u potpunosti odgovara jer kroz svoju profesionalnu karijeru, uvijek sam želio da pobjeđujem, osvajam trofeje i budem maksimalno posvećen sportu koji volim i ostvarivanju vrhunskih rezultata. Sa druge strane, Minhen kao grad je odlično mjesto za porodičan život, kakav preferiram, te je upravo ta činjenica bila dodatni plus zbog kog sam ostao toliko dugo u Bajernu i sretan sam i zadovoljan tom odlukom. Posebnu čast za mene je činjenica da sam od ove godine i kapiten tima, konstatuje bivši košarkaš sarajevske Bosne.


Popularizacija košarke

Iako Njemačka nije sredina u kojoj je košarka najpopularniji sport, taj trend se polako mijenja. Fudbal i dalje jeste neprikosnoven po popularnosti, ali su i košarkaške dvorane postale važna mjesta za okupljanje ljubitelja sporta u Njemačkoj.

- Košarka kao sport u Njemačkoj, kako organizaciono, tako i u smislu popularnosti, ima stabilan trend rasta iz dana u dan. Mislim da o tome najbolje govori činjenica da su dvorane gotovo uvijek popunjene do posljednjeg mjesta, naravno govorimo o periodu prije pandemije koronavirusa. Čak i ako zanemarimo Albu i Bajern, kao članove Eurolige, košarka dobija na popularnosti i u manjim sredinama, te su i dvorane manjih klubova popunjene do posljednjeg mjesta. To samo pokazuje da Njemačka polako, ali sigurno dobija ozbiljnu košarkašku publiku koja voli i razumije košarku i iskreno se nadam da će se ovaj pozitivni trend nastaviti jer zaista je lijep osećaj igrati u dvoranama koje su ispunjene do posljednjeg mjesta“.

Đedović je do sada imao priliku da sarađuje sa mnogo košarkaških trenera sa ovih prostora – Svetislav Pešić, Aleksandar Đorđević, Emir Mutapčić, Oliver Kostić, Dejan Radonjić. I danas ekipu vodi Andrea Trinkijeri, blizak prostorima bivše Jugoslavije.

- Da, zaista je zapanjujuće sa koliko trenera sa prostora Balkana sam radio za vrijeme koje sam proveo u Bajernu. Mislim da je jedan od glavnih razloga za to, to što se treneri sa Balkana lako uklapaju u sistem i filozofiju razvoja Bajerna kao kluba. Kao što sam već rekao, Bajern je klub od kojeg se očekuju trofeji, a kada to kombinujete sa trenerskom filozofijom koja se prije svega ogleda u timskoj igri, požrtvovanosti i granitnoj odbrani koja u osnovi krasi gotovo sve trenera sa prostora Balkana, postane jasno zbog čega se treneri sa ovih prostora odlično adaptiraju na filozofiju Bajerna.

Fizička sličnosti sa Zlatanom Ibrahimovićem

Zbog fizičke sličnosti sa Zlatanom Ibrahimovićem, Đedović je mnogo puta imao zanimljive situacije sa navijačima na ulici.

- Moja fizička sličnost sa Zlatanom Ibrahimovićem je nešto što privlači pažnju. Ne smeta mi ta vrsta poređenja jer Zlatan je vrhunski profesionalac sa izuzetnom karijerom iza svog imena. Kada su u pitanju anegdote i zanimljive priče, recimo… tokom priprema smo sa Bajernom imali turneju u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan dan smo sa PR službom posvetili tome da prošetamo ulicama i pratili smo reakcije ljudi. Nakon izlaska iz hotela u kome smo boravili bilo je potrebno samo 20 metara da ljudi počnu da me zaustavljaju, pitajući me za sliku i autogram, misleći da sam Zlatan Ibrahimović. Cijelo to iskutvo je zapravo jako simpatično i ostaje kao lijepa anegdota.

Prve profesionalne korake Đedović je napravio u Bosni.

- Tu sam napravio prve profesionalne košarkaške korake i sve košarkaške fundamente sam naučio upravo tu. Poseban osjećaj je bio igrati u punoj Skenderiji i taj dio moje karijere će mi uvijek buditi najlepša sećanja - zaključio je Đedović koji zbog uzimanja njemačkog državljanstva nema pravo nastupa za naš državni tim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.