GRUPA SMRTI

Šta trebaju očekivati Zmajevi na Evropskom prvenstvu

Nurkić mora da nastavi da bude svestrano briljantan, ali treba da dobije podršku

Zmajevi prije meča protiv Francuske. FIBA

Sport Klub

31.8.2022

Primjećuje se da Amerikancima postaje nelagodno – najbolji igrači u NBA sve češće dolaze iz inostranstva, a ne iz SAD-a. Evropa se ističe po broju zvezda koje izvozi, a žrijeb i odazivanje nacionalnim timovima doveli su do toga da pred sobom imamo jednu od najkvalitetnijih grupa u historiji Eurobasketa.

Sasvim je skladno udešeno da ubjedljivo najjača grupa Evropskog prvenstva 2022. nastupi u Kelnu, bogatom gradu sjeverozapadne Evrope u kojem je skoro sve, od veličanstvene katedrale do muzeja čokolade, na poslovičnoj "visokoj nozi". Prilično je izvjesno da će i košarka će biti na elitnom nivou.

Ko će se takmičiti u "Lankses areni", zdanju koje je bilo poprište fajnal fora Eurolige 2020. godine? Ko će se boriti za "pol poziciju" pred put na istok Njemačke u Berlin i start nokaut faze EP?

Ako ste neutralni gledalac, veselite se duelima u grupi B, ako ste Mađar, već ste preživjeli fazu "Da li je moguće?!" i mirite se sa situacijom da ćete makar vidjeti svoje pulene na djelu protiv najboljih košarkaša današnjice, piše Sport Klub.

Francuska

Niko u 21. stoljeću u Evropi ne može da parira Francuzima po ukupnom broju igrača koje "izbace". Zahvaljujući demografiji, a sada i razvijenoj mreži skautiranja, pravljenja selekcija i organizovanja treninga, Francuzi uvijek imaju "nekog novog".

Međutim, seniorska reprezentacija Francuske na velikim takmičenjima konstantno mijenja izgled, ponekad čak i suštinski – uspostavili su svojevrsni fluktuirajući kontinuitet.

Na prethodna dva velika turnira tim Vensana Kolea bio je veoma uspješan – na Mundobasketu u Kini su osvojili bronzu, a na Olimpijskim igrama u Tokiju su u finalu izgubili od SAD predvođenih Kevinom Durentom.

Dobar dio tog tima igrat će i u Njemačkoj na EP, ali dvojice dugogodišnjih lidera više neće biti – Nikola Batum i Nando de Kolo su završili trofejne reprezentativne karijere. Sada teret vođe pada na druga leđa, prije svega na centra Rudija Gobera, jednog od najboljih defanzivaca 21. vijeka.

Rudi Gober. FIBA

"Kondorski" raspon ruku nove uzdanice Minesota Timbervulvsa otežava ama baš svakom protivniku boravak u reketu, ali u Juti Džez su ga prethodnih sezona često kritikovali. Goberovi kvaliteti nisu bili toliko presudni u kritičnim situacijama, prije svega u NBA plejofu. Tada su odbrane intenzivnije, dozvoljeno je više kontakta, a u napadu je potreban neko ko ima konstantna rješenja.

U Francuskoj se nadaju da će tu ulogu preuzeti Evan Furnije, bek Njujork Niksa i odličan strijelac. Maledon, Luvavu-Kabaro i (pre)iskusni Ertel trebalo bi da zajedno sa Furnijeom čine kreativni motor Francuske, a ostaje da se vidi kako će on "vući" u momentima najvećih izazova.

Gostovanje u "Skenderiji" protiv BiH bilo je dobar ispit, ali ga Francuzi nisu položili protiv Nurkića, Muse i drugova.

Nema sumnje da sirova fizička sila Francuza garantuje elitnu odbranu na ovom nivou, ali da li će "Plavi" moći da proizvedu ofanzivu u trenucima najveće "frke"? Sve su oči uprte u Furnijea.

Plejmejkeri: Tomas Ertel (Real Madrid), Teo Maledon (Oklahoma Siti Tander), Eli Okobo (Monako):

Bekovi i krila: Evan Furnije (Njujork Niks), Timoti Luvavu-Kabaro (Atlanta Hoks), Teri Tarpi (Le Man), Isaia Kordiner (Virtus Bolonja).

Krilni centri i centri: Rudi Gober (Minesota Timbervulvs), Vensan Poarije (Real Madrid), Geršon Jabusele (Real Madrid), Mustafa Fal (Olimpijakos), Amat Embaj (Anadolu Efes).

Selektor: Vensan Kole.

Litvanija

Favoriti iz sjenke kada govorimo o borbi za medalje. Najveći problem za baltičku selekciju je što im se dvojica najboljih igrača preklapaju na poziciji petice.

Selektor Maksvitis uspio je ipak da pronađe način da istovremeno na parketu drži i Domantasa Sabonisa i Jonasa Valančunasa. Sreća u nesreći je da su centar Sakramenta i centar Nju Orleansa kompatibilni po pitanju vještina, a opet dovoljno pokretni da u odbrani odgovore izazovima bržih i nižih postava protivnika.

Sabonis i Valančunas jesu klasa, ali svi znamo kako igraju Litvanci – neki od iskusnih euroligaških bekova će vas u ključnim minutima "zasuti" trojkama i uništiti vam elan. Grigonis, Gijedraitis, Lekavičijus, vječni Kuzminskas – birajte iz kojeg "pištolja" želite da vas upucaju.

U odnosu na Mundobasket 2019. godine, Litvanci su takođe "sasjekli" – nema Kalnijetisa, Sejbutisa, Jankuansa, Mačijulisa i Ulanovasa.

Valančiunas i Sabonis. FIBA

Litvanci, uvijek kada igraju na leđima nose pritisak košarkaški fanatične javnosti koji se prenosi generacijama. To može biti i pozitivna i negativna stvar. U ovoj iteraciji litvanskog tima, djeluje da se imperativ pobjeđivanja odražava pozitivno.

Od kiksa u julskom prozoru i poraza od Čeha bez Jana Veselog, "Zelena smrt" je pobijedila na sedam prijateljskih i dvije utakmice kvalifikacija za SP. Ne znači mnogo, ali nije ni potpuno beznačajno.

Litvanci imaju savršeno oružje da djeluju iz drugog plana – unutrašnjom igrom će slomiti rivale koji ne mogu da prate njihov tempo u reketu, a ako preciznim šuterima bude dan u nokaut fazi, niko nije bezbjedan.

Plejmejkeri: Rokas Jokubaitis (Barselona), Lukas Lekavičijus (Žalgiris), Kristupas Žemaitis (Vulvs);

Bekovi i krila: Rokas Gijedraitis (Baskonija), Marijus Grigonis (Panatinaikos), Mindaugas Kuzminskas (nema klub), Arnas Butkevičijus (Žalgiris), Ignas Brazdeikis (Žalgiris);

Krilni centri i centri: Domantas Sabonis (Sakramento Kings), Jonas Valančunas (Nju Orleans Pelikans), Martinas Ekodas (Ritas), Eigirdas Žukauskas (Tofaš);

Selektor: Kazis Maksvitis.

Slovenija

Košarkaška javnost iracionalno vjeruje Luki Dončiću – ne samo u Sloveniji ili u regionu, u cijelom svijetu!

Najvažnije od svega, to nimalo ne čudi. Kada su mladog Ljubljančanina kamere snimile kako sa Bobanom Marjanovićem pije pivo u kafiću pred prvi meč finala Zapada sa Golden Stejtom, ljudi su bili uvjereni da se timu iz Teksasa ništa ne može loše dogoditi. Takav "paparaci" ulov bi se nekom drugom košarkašu možda i zamjerio, ali ne i Luki. Kod njega je to bila potvrda mentalne čvrstoće.

Teško je sjetiti se igrača u historiji evropske košarke koji je više odisao samopouzdanjem od Dončića. Lukinu vjeru u sebe napajaju sjajni rezultati. Uvijek je nezahvalno pričati o "neopipljivom", ali bivši igrač Reala ima auru vođe, harizmu koja ga u svakoj grupi bez imalo rasprave postavlja na vrh.

Tako je bilo kada je kao tinejdžer kročio u svlačionicu Reala u društvo Ljulja, Rudija, Rejesa, Ćaća i ostalih, a tako je bilo kada je i kao ruki postao član Dalasa. Ponajviše je Dončićevo vodstvo očigledno u reprezentaciji Slovenije – momak svojeručno garantuje visok nivo košarke.


Luka Dončić. FIBA

O njegovo samopouzdanje "ogrebe“ se svaki saigrač – Majk Tobi zna da će hvatati lob-pasove, Goran Dragić je svjestan da u kasnoj fazi karijere može da pomogne kao sekundarni kreator, Klemen Prepelič je uvjeren da će imati otvorene šuteve, a Jaka Blažič, Edo Murič, Žiga Dimec i svi ostali su naučili da samo moraju da se bore i biće nagrađeni.

Zato je lako razumjeti zbog čega su mnogi tokom ljeta najviše šanse da osvoje evropsko zlato davali selekciji Aleksandra Sekulića. Slovenci nisu džaba u najužem krugu favorita – oni idu po medalju, po mogućnosti zlatnu. Ako ne mislite tako, njih nije briga, oni idu, pa vi vidite šta ćete.

Plejmejkeri: Goran Dragić (Čikago Buls), Aleksej Nikolić (Burgos), Žiga Samar (Fuenlabrada), Luka Rupnik (Jalova);

Bekovi i krila: Luka Dončić (Dalas Meveriks), Jaka Blažič (Bahčešehir), Klemen Prepelič (Valensija), Vlatko Čančar (Denver Nagets), Zoran Dragić (Cedevita Olimpija);

Krilni centri i centri: Edo Murić (nema klub), Majk Tobi (Valensija), Žiga Dimec (Anvil);

Selektor: Aleksndar Sekulić

Njemačka

Domaćin je korektan i konkretan tim – na tipični njemački način, uspostavili su jasnu strukturu i plan igre, a podrška publike može da ih odvede na viši nivo. Međutim, zbog velike dijaspore, ali i sklonosti litvanskih i slovenačkih navijača da putuju i na gostovanjima prate svoje ljubimce, navijanje vrlo lako može da im ne bude prednost.

Njemci su u dvije utakmice kvalifikacija za SP ostvarili pobjede, a posebno je značajna ona nad Slovencima, rivalima u grupi na Eurobasketu. Iako je Njemačka ubjedljivo slavila, ne treba previše učitavati u taj trijumf jer će motivacija i stepen ozbiljnosti na Eurobasketu biti poptuno drugačiji.

Njemci su se nadali ozbiljnijem pohodu na iznenađenje, ali ih je u velikoj mjeri omela neočekivana povreda starijeg brata Vagnera – Morica. Od mlađeg Franca se u budućnosti očekuju velike stvari, ali je zasad ipak "prvi pomoćnik" Denisu Šrederu.

Nekada se Šreder najavljivao kao novi Ražon Rondo, ali mu se karijera rasplela znatno drugačije od nekadašnjeg NBA šampiona. Međutim, Šreder je i dalje sposoban da na svojim leđima nosi napad čitavog tima. E sad, koji je domet takve ekipe, ostaje otvoreno pitanje.

Žrijeb im nije dodijelio laku grupu, ali Njemci su i dalje solidni, iako nemaju Ajzaka Bongu i Danila Bartela, uz spomenutog Morica Vagnera. Fojtman i Timan donose određeni kvalitet u reketu, ali šta će biti kada naiđu na Valančiunasa, Nurkića i Gobera?

Denis Šreder. FIBA

Plejmejkeri: Denis Šreder (Hjuston Rokits), Maodo Lo (Alba), Justus Holac (Breogan);

Bekovi i krila: Franc Vagner (Orlando Medžik), Nils Gifaj (Žalgiris), Nik Vajler-Beb (Bajern), Andreas Obst (Bajern);

Krilni centri i centri: Danijel Tajs (Indijana Pejsers), Johanes Fojtman (CSKA), Johanes Timan (Alba), Kristijan Zengfelder (Bamberg), Gavin Šiling (Limož), Jonas Volfart-Boterman (Hamburg);

Selektor: Gordon Herbert.

Mađarska

Veliki autsajder grupe je nedavno pobijedio Češku, doduše bez Satoranskog, ali su Mađari svakako pokazali da iskustvno i zajedništvo mogu da ih postave u domet iznenađenja.

Prva zvijezda reprezentacije je Adam Hanga i treba pohvaliti način na koji 33-godišnjak iz Budimpešte uvijek spremno tokom leta preuzme ulogu ofanzivnog lidera državnog tima, od koje je daleko u svom klubu. U Realu, kao i u Barseloni i Baskoniji prije toga, Hanga je poznat kao "zatvarač rupa" i sjajan defanzivac, koji u napadu djeluje iz drugog plana.

Svaka pobjeda za Mađare biće iznenađenje. Pred Hangom i selektorom Ivkovićem je težak zadatak – treba na Evropskom prvenstvu ustrojiti igru prevashodno koristeći igrače iz mađarskog šampionata.

Adam Hanga. FIBA

Plejmejkeri: Benedek Varadi (Ritas), Marsel Pongo (Alba Fehervar),

Bekovi i krila: Adam Hanga (Real Madrid), Rosko Alen (Nigata Albireks), David Vojvoda (Alba Fehervar), Silrad Benke (Falko), Adam Somođi (Falko), Čaba Ferenc (Kermend), Žoltan Perl (Falko), Janoš Ejlingsfeld (Atomeromu), Norbert Lukač (Alba Fehervar), Zolt Sabo (Alba Fehervar).

Krilni centri i centri: Akoš Keler (Falko), Đorđi Goloman (Lijetkabelis), Kemal Karahodžić (KTE), Majkl Hopkins (Ređo Emilija),

Selektor: Stojan Ivković.

Bosna i Hercegovina

Pobjeda u kvalifikacijama za SP protiv Francuske je tako tipična za balkanske selekcije – kao da govori "eto šta naš individualni kvalitet i inadžijski mentalitet mogu". Sa druge strane, vrlo je moguće da će ekipa Adisa Bećiragića poslije eliminacije u prvoj fazi Eurobasketa ostati na "Eh, da smo igrali kao protiv Francuza"...

Moguće je i da neće ispasti, ali u tom slučaju, Džanan Musa i Jusuf Nurkić, a prije svega Tuzlak koji živi i radi u Portlandu, moraju konstantno da igraju još bolje od onoga što su protiv Francuza demonstrirali u Skenderiji. A to neće biti nimalo lako, piše Sport Klub.

Nurkić je fantastičan – poslije svoje standardne sezone u Blejzersima, u kojoj "čuva leđa" Lilardu i ranije Mekolumu, on dolazi u reprezentaciju da radi istu stvar, ali da pritom i nosi ofanzivu tima. Prošla sezona je za tim iz Oregona ipak bila drugačija i treba očekivati da je bivšem centru Cedevite i Denvera ostalo mnogo više energije nego inače.

Protiv Francuske je u Sarajevu najbolji košarkaš BiH igrao odlično, i to ne samo zbog čudovišnog "atentata zakucavanjem" na Vensana Poarijea.

Jasno je – da bi BiH bila konkurentna za prolaz u osminu finala, mora, naprosto mora, da pobijedi Mađare i Njemce. Selektor Bećiragić je toga svjestan i sigurno razvija plan za dvije pobjede u mečevima u kojima Nurkić i drugovi imaju najveće šanse. Nema sumnje da će BiH biti motivisana protiv Dončića, Gobera i litvanske centarske „dvoglave aždaje“, ali ključno je zadržati koncentraciju protiv manje atraktivnih rivala.

Vrabac i Nurkić. FIBA

To uopšte nije lako – Nurkić mora da nastavi da bude svestrano briljantan, ali treba da dobije podršku. Džon Roberson je pouzdan u organizaciji napada, ali će krupniji i agilniji protivnički bekovi vjerovatno moći ozbiljno da ograniče njegovu kreaciju.

Zato treba vidjeti šta na šuterskom i kreatorskom planu mogu Atić, Halilović, Sulejmanović, Lazić, ali prije svih – Džanan Musa.

Nekadašnji igrač Bruklin Netsa preporodio je karijeru sezonom u Breoganu, iako su mu se mnogi podsmijevali prije odlaska u taj ne baš elitni španski klub. Aktuelni MVP ACB lige biće jedno od ključnih pojačanja Real Madrida za narednu sezonu.

U Musi je ključ – ako nezavisno bude pronalazio šuteve za sebe i saigrače, Bosna ima veliki "plafon". Sa druge strane, ako sve ne bude "pod konac", Bosna, uslijed teškog žrijeba, vrlo lako može da ispadne u grupi.

Plejmejkeri: Džon Roberson (Manisa), Amar Gegić (nema klub);

Bekovi i krila: Džanan Musa (Real Madrid), Edin Atić (Budućnost), Miralem Halilović (Metropolitan 92), Aleksandar Lazić (Budućnost), Emir Sulejmanović (Bilbao), Sani Čampara (Zadar), Adin Vrabac (Mons);

Krilni centri i centri: Jusuf Nurkić (Portland Trejl Blejzers), Kenan Kamenjaš (Budućnost) Ajdin Penava (Mons);

Selektor: Adis Bećiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.