"ZMAJ" SA UNE

Musa se prije pet mjeseci opraštao od porodice, misleći da će umrijeti, a sada dominira na Eurobasketu

Poslao sam u grupni čet Breogana poruku da se drže, da svima poželim sreću u karijerama. Mislio sam da se neću izvući, prisjetio se Musa jednom prilikom drame koju je preživio

Musa: Vratio se još jači nakon neugodne povrede. Twitter

E. Ć.

5.9.2022

Džanan Musa jedan je od lidera košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je, nakon jučerašnjeg trijumfa protiv Slovenije (97:93) došla na prag plasmana u narednu rundu Eurobasketa.

Već dvije od tri utakmice dobija nagradu za kandidata MVP-a utakmica. Musa je ljetos potpisao i za Real Madrid, tako da živi život iz snova. 


No, nije sve bilo tako sjajno. Na stranu Musin put od Cedevite do NBA, pa sve do Breogana gdje se vinuo iz pepela poput feniksa. Naš košarkaš je sredinom aprila preživio pravu dramu.

Naime, Musa je u susretu 19. kola ACB lige svog Breogana i Manrese (98:94) doživio nezgodnu povredu, kada je dobio udarac u vrat zbog kojeg je imao problema sa disanjem.


Musa je završio utakmicu, a na kraju je morao na operaciju.

- Bilo je strašno. Uhvatio sam se za vrat i nisam mogao da pričam. Prišao sam sudiji, pokušavam da mu kažem, ali ne ide glas. Na poluvremenu ulazim u svlačionicu, stanem pred ogledalo i vidim grkljan sa strane stoji. Mislio sam da mi nešto nije u redu s očima.

Vratio sam grkljan, a on se lagano pomjerio na stranu. Nevjerovatno. Ljekar kluba je ušao, pomjerao je grkljan i ja sam propričao. Odigrao sam tu utakmicu, sve je bilo savršeno i nakon utakmice, klupski ljekar mi je rekao da idem kući i da ćemo ujutro na pregled. Smatrao je da nije ništa opasno čim sam mogao igrati - ispričao je Musa u podcastu "Inkubator".


Srećom, Musa je tu noć samoinicijativno otišao u bolnicu.

- Otišao sam za svaki slučaj u bolnicu da sam miran, da mogu zaspati. Došao sam u bolnicu, vidjeli su hematom i za svaki slučaj su me poslali na CT. Čekao sam i kuckao na telefon s Mahalbašićem da mi naruči hranu. Zatim ulazi pet ljekara. Uhvatio me je za ruku jedan od njih i govori mi: "Nemoj da se prepadneš, sve će biti ok, ali ako te pustimo kući, nećeš se ujutro probuditi."


Nije mi bilo ništa jasno. Saopćili su mi da me za deset minuta moraju hitno operisati. Pokazali su mi snimak grkljana, rekli su mi da dišem bukvalno dva posto i da se svaki tren može zatvoriti i da mi u tom slučaju nema spasa. U tom trenutku ni košarka, ni utakmice, ništa mi nije bilo bitno. 

Samo sam nazvao porodicu, bukvalno da se oprostim. Poslao sam u grupni čet Breogana poruku da se drže, da svima poželim sreću u karijerama. Mislio sam da se neću izvući - otkrio je Musa.

Srećom, sve se dobro završilo, a Musa je nastavio sa sjajnim partijama. Dobio je nagradu za MVP-a španskog prvenstva, zaradio je transfer u Real, a sada je i jedan od lidera reprezentacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.