EUROBASKET

Bogdan Tanjević za "Avaz": "Zmajevi" su bili iznad svih očekivanja

To je bila tako jaka grupa u kojoj se čak nije moglo nadati ni dvjema pobjedama, smatra legendarni košarkaški trener

Tanjević: Bećiragić je uspio održati izvanrednu atmosferu. FIBA

Piše: A. Vatreš

10.9.2022

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je nastup na Eurobasketu okončala u grupnoj fazi, što je bilo i očekivano s obzirom na protivnike.

Međutim, “Zmajevi” su predvođeni novim selektorom Adisom Bećiragićem odlično parirali mnogo snažnijim selekcijama, upisavši dvije pobjede, od čega jednu protiv aktuelnog prvaka Slovenije.

Sve jasno

Taj njihov rezultat je iznad svih očekivanja, smatra legendarni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević.

- Objektivno, i prije polaska je bilo 90 posto šansi da se završi takmičenje u grupi. Stvarno, bez imalo pretjerivanja, kad znate da se Litvanija kao četvrta jedva kvalifikovala i morala da pobijedi BiH da bi nastavila takmičenje, sve je iz toga jasno – rekao je Tanjević za "Dnevni avaz".

"Grupa smrti" sa Slovenijom, Francuskom, Litvanijom, Njemačkom i Mađarskom bila je toliko jaka da se nije moglo nadati dvjema pobjedama.

Bh. košarkaši okončali takmičenje u grupnoj fazi. FIBA

- Pisali su mi neki tviteraši kako je najteža grupa i slažem se da jeste, rekao sam vjerovatno i svih vremena, ali opet kažem, probajte naći samo jedno EP gdje je Litvanija, koja je 25 godina „silurina“ s tri zlatne i tri srebrene medalje, tako teško prošla... Imaju jednu neviđenu organizaciju gdje je sve podređeno košarci, više nego bilo kojem drugom sportu i proizvode najveći broj vrhunskih igrača po procentu stanovništva – objasnio je Tanjević i nastavio:

- To je bila tako jaka grupa u kojoj se čak nije moglo nadati ni dvjema pobjedama. Za mene je i Mađarska odlična reprezentacija, koja se drugi put uzastopno pojavljuje na EP, a prije toga se 18 godina nije kvalifikovala. Na zadnjem 2017. je ušla među 16. Da ne govorim o ove četiri kvalifikovane. Nikad se četiri jače selekcije nisu našle u istoj grupi, plus je tu jedna domaća selekcija.

Ista škola

Zapažen nastup “Zmajeva” pripisao je i odličnoj atmosferi koja se nije izgubila odlaskom Vedrana Bosnića, odnosno dolaskom njegovog nasljednjika Adisa Bećiragića.

- To što su napravili je iznad mog ličnog očekivanja, a preko svakog očekivanja bilo kojeg objektivnog košarkaškog uposlenika. Bitno je istaći kako je Adis Bećiragić tako brzo naslijedio jednu izvanrednu atmosferu stvorenu u tih proteklih dvije-tri godine s Vedranom Bosnićem i već u onom prvom kratkom boravku s reprezentacijom za kvalifkacije za SP uspio to da prepozna i održi. Poslije je već to malo drugačije. Mjesec dana je dobar period u kojem možeš provući nekako svoju šnjuru kroz ono što je naslijeđeno, a obojica su ista škola – istakao je Tanjević.

Srbija najviše pokazala. FIBA

Selekcije iz naše grupe, uz Srbiju, vidi u završnici turnira.

- Zamislite sad utakmicu Litvanija – Španija, jedna od te dvije selekcije otpada, što je neočekivano. Upravo zbog snage ove grupe. Ko god da je bio četvrti u ovoj grupi isto bi bilo pitanje da li će dobiti Španiju koju ja uvijek smatram jednim od favorita za medalje. Prema tome, za očekivati je da se tri ili sve četiri reprezentacije iz naše grupe nađu u drugim ili onim zadnjim krugovima borbe za medalje, gdje je u ovom momentu stanje forme, koncept i snagu ekipe najviše potvrdila Srbija, koja nije imala nijedan kiks – kazao je Tanjević.

Njegovim Crnogorcima na startu grupne faze slijedi duel s Njemačkom.

- Crna Gora je vrlo spremna, vrlo dobro se pokazala u svim utakmicama uz izvanredan rad mog dragog prijatelja i asistenta Boška Radovića. Promovisali su mlade igrače. No, Njemačku uopće ne treba zaboraviti – dodao je Tanjević.

Suđenje ispod nivoa košarke

Ono što je, uz odličnu košarku, obilježilo dosadašnji tok turnira, je loše suđenje, s čim se slaže i Tanjević.

- Suđenje je ispod nivoa kvaliteta košarke koja se igrala. Bilo je dosta situacija kad se u utakmici potkradu tri ili četiri greške, što je previše – smatra Tanjević.

To su osjetili i naši košarkaši u utakmici s domaćinom Njemačkom.

- Najgore kad postoji sumnja da je pristrasnost, jer igrači i podnesu sudijsku grešku, ali ono na šta reaguju, šta obori moral i šta te košta je kad sumnjaš u pristrasnost, da je odluka u korist domaćina, a ne u korist pravde. Dakle, to je ono čega se trebamo bojati kao otrova. FIBA mora razriješiti i poboljšati svoje odnose s Euroligom, jer tamo opet sude najbolje sudije. Pravda mora biti zadovoljena – naglasio je Tanjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.