KOŠARKA

Sani Čampara za "Avaz": Puno su mi značile minute protiv Mađarske

Trenutno imamo stvarno dobru sezonu, kako u hrvatskoj ligi, tako i u ABA ligi, rekao je bh. reprezentativac

Čampara: Zadar je u poređenju sa Splitom dosta bolji klub. PIXSELL

Er. Bijedić

20.12.2022

Osvajač zlatne medalje na Evropskom košarkaškom prvenstvu za juniore 2015. godine u Litvaniji, a danas plej A reprezentacije Bosne i Hercegovine Sani Čampara (23) od ove sezone nastupa za Zadar. Ekipa trenera Danijela Jusupa bilježi uspjehe od početka sezone, a Čampara ima veliki udio u dobrim igrama tima.

Fokus na Zadru

- Trenutno imamo stvarno dobru sezonu, kako u hrvatskoj ligi, tako i u ABA ligi. Niko se tome nije nadao, ali dobro radimo i zadovoljan sam iako imam još problem s preponom koji vučem od okupljanja s reprezentacijom. To me malo koči i imao sam dvije pauze po dva meča. Ipak ide nabolje – rekao je Čampara.

Nakon sezone u Splitu dobio je priliku u klubu koji može bolje zadovoljiti njegove ambicije.

- Zadar je u poređenju sa Splitom dosta bolji klub, organiziran, što se vidi i po rezultatima. Ipak konkuriramo za plej-of ABA lige i favoriti smo za osvajanje Kupa i prvenstva Hrvatske, tako da što se mene tiče, stvarno se dobro radi. Na individualnom planu sam dosta bolji i to je za mene kao mladog igrača jako bitno – kaže Čampara.

Ugovor sa Zadrom ima do kraja sezone.

- Trenutno sam fokusiran na Zadar, ali što se tiče budućnosti ja sam domaći igrač u Španiji, tako da mi je cilj tamo se vratiti. Tamo sam bio kao mlađi i želim se što prije vratiti. Trenutno mi je najbitnije da igram, da se fokusiram na ovu sezonu, osvojim što se može sa Zadrom, pa vidjet ćemo šta će se otvoriti – izjavio je Sani.

Velika stvar

Bio je među igračima koji su u prošlom prozoru reprezentacije dobili veću minutažu. Igrao je u pobjedi protiv Mađarske.

- Dobio sam 20 minuta, što su mi bile prve minute za A reprezentaciju u Sarajevu. Pošto sam iz Sarajeva, to mi je dosta značilo. Pred drugu utakmicu s Francuskom sam povrijedio preponu i nisam igrao, ali su te minute u Sarajevu ostale kao prelijepo iskustvo za mene i velika stvar – istakao je.

Pobjeda protiv Mađarske je ostavila šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Mislim da možemo biti zadovoljni rezultatima koje smo imali. Dobili smo Mađarsku, dok je Francuska imala dosta širi roster. Novi momci su došli u reprezentaciju i to je bitno za budućnost. U februaru nas očekuje jako težak posao i nadam se da ćemo se uspjeti kvalificirati na SP – zaključio je Sani Čampara.

Nije nemoguće

Reprezentacija BiH u borbi za SP preostale dvije utakmice igra 23. februara protiv Crne Gore u Sarajevu i 26. februara protiv Mađarske u gostima.

 - Imali smo taj kiks u Crnog Gori (88:69), ali opet je sve u našim rukama. Nadam se da ćemo se svi skupiti pred svojim navijačima, da će nam oni biti vjetar u leđa, i da 19 razlike nije nemoguće nadoknaditi. Kvalitetna smo reprezentacija, dat ćemo sve od sebe pa šta bude. Mislim da ipak imamo dobre šanse, iako neće biti lako dobiti ni Mađarsku u gostima – smatra Čampara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.