NBA LIGA

Jusuf Nurkić: Nikad bitniji za igru Portlanda

Vrijeme je pokazalo da je Nurkić jedan od ključnih igrača Portlanda

Jusuf Nurkić: Ključni faktor Portlanda. SCREENSHOT/Twitter

N. H.

22.2.2023

Jusuf Nurkić je definitivno jedan od ključnih igrača Portland Trejl Blejzersa. To se može zaključiti iz izjava trenera NBA kluba Čonsija Bilapsa (Chauncey Billups).

Bilaps je čak i gledao utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine na Eurobasketu u Njemačkoj, ali su se u posljednje vrijeme pojavile špekulacije da bi Portland mogao trejdati bosanskohercegovačkog centra.

Kako se konstatuje u tekstu „The Athletica“ NBA liga postaje sve viša, ali ekipa iz Oregona to nije.

Povratak starih vrijednosti

Nakon ere u kojoj su dominirale ekipe koje su igrale bez klasičnog centra u petorci, koja je predvođena dinastijom Golden Stejt Voriorsa tokom kasnih 2010-ih, NBA se ponovo vraća višim igračima.

Tome svjedoče vješti visoki igrači koji su centralne figure u ligi danas.

Neki od primjera su: Nikola Jokić, Janis Adetokumbo (Giannis Antetokonumpo), Džoel Embid (Joel Embiid)..., a od sljedeće sezone i nevjerovatni Viktor Vembanjama (Victor Wembanyama).

Međutim, Blejzersima nedostaje visine. Oni se mogu „pohvaliti“ drugom najnižom ekipom NBA lige nakon Hjuston Roketsa. To je još jedna ekipa koja je bila odgovorna za te petorke.

Hjuston je, u posljednjoj sezoni kada su članovi bili Džejms Harden (James), Rasel Vestbruk (Russell Westbrook), trejdao svog centra za još jednog krilnog igrača, a na parketu nisu imali košarkaša višeg od dva metra.

- Smiješno je, razgovarao sam sa svojim asistentima prije sedmicu ili dvije. Rekao sam da igrači postaju viši na poziciji četiri. Očito je da ćeš uvijek morati imati visokog igrača na poziciji petice – rekao je trener Blejzersa Čonsi Bilaps u razgovoru za Athletic i dodao:

- Mislim da ekipe koje imaju taj luksuz, mogu to riješiti pogotovo ako imate dobru bekovsku liniju. Ionako uglvanom igrate kroz svoje bekove.

Mogu se „igrati“ s tim postavama. Mi taj luksuz nemamo, ali mnoge ekipe koje počinju igrati sa visokim igračima i postaju više. To nam donosi mnogo problema, posebno što su ti momci tako vješti.

Ovi momci su visoki, ali su stvarno vješti. Imaju tehnike bekova. To vas stavlja u tešku situaciju – naglasio je Bilaps.

Portlandov spas - Jusuf Nurkić

Upravo je bosanskohercegovački centar Jusuf Nurkić, visok 213 centimetara, snažan i pun vještine pod košem, bio startni centar Portlanda tokom cijele sezone.

To ga čini neprocjenjivo vrijednim za ekipu iz Oregona.

Njegova vještina, kojom je držao odbranu Trejl Blejzersa, je upravo jedan od glavnih faktora uspjeha ekipe. To seže iz vremena kada je uz njega i Demijana Lilarda (Damian Lillard), bio tu i Si-Džej Mekolum (C.J McCollum).

Dva sitna beka koja su loša u odbrani su se najčešće oslanjali na bosanskohercegovačkog centra da čisti za njima i to je donosilo relativan uspjeh.

Dokaz za to je i ova sezona. Bez Nurkića, Blejzersi su na omjeru od pet pobjeda i sedam poraza. U utakmicama sa Nurkićem su na izjednačenom omjeru od 23 pobjede i poraza. Ta razlika je u ovoj godini toliko osjetna, da vas samo dvije pobjede dijele od direktnog ulaska u plej-of i dna tabele.

Očekuje se da će se naš centar uskoro vratiti na parket. Trenutno pauzira zbog povrede, a nedavna magnetna rezonanca je pokazala da se radi o istegnuću lijeve potkoljenice.

Blejzersi će definitivno trebati Nurkića kako bi se suprostavili novom trendu u ligi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.