KVALIFIKACIJE ZA SP

Miralem Halilović za "Avaz": Uradit ćemo što je do nas

Crnogorci će biti pod ogromnim pritiskom - smatra kapiten “Zmajeva”

Miralem Halilović. FIBA

26.2.2023

Miralem Halilović (31) je pravi primjer kako se igra i bori za državni tim.

Kapiten bh. košarkaša je u utakmici protiv Crne Gore nastupio s napuknutim rebrom, a uprkos bolovima koje je trpio, stisnuo je zube i pomogao “Zmajevima” da dođu do neophodne pobjede (74:66), koja ih je ostavila u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Jaki bolovi

- Malo je to od nekih kontakata nadraženo. Ali, generalno, dosta je bolje nego što je bilo – pojasnio je Halilović za “Dnevni avaz” kako se trenutno osjeća, te otkrio koliko je povreda u stvari bila ozbiljna.

- Povredu sam zadobio na zadnjoj utakmici francuskog prvenstva protiv Limoža. Bilo je baš bolno, prilikom uzdisaja, izdisaja, kašlja... Nisam praktički deset dana ništa radio. Onda sam pet dana trenirao bez kontakta. Osjetilo se to u prvom poluvremenu, gdje nisam uspio da uhvatim ritam. Ali, našao sam snage i pomogao da izvučemo tu pobjedu – istakao je Halilović.


Naš tim nije uspio nadoknaditi 19 razlike iz Podgorice, pa će u zadnjem kolu, uz gostujuću pobjedu protiv Mađarske (19 sati), trebati trijumf Češke u gostima nad Crnom Gorom.

- Rekao bih da je bilo malo neozbiljno očekivati da se tek tako dođe do pobjede od 20 razlike na ovom nivou, ovako ozbiljnoj i tvrdoj košarci. Ovo je preozbiljan nivo košarke i preozbiljni igrači. Ne bih umanjivao našu pobjedu na taj način da kažem da nismo uspjeli. Uspjeli smo, pobijedili smo Crnu Goru, odradili odličan posao, skinuli taj peh Mejdana gdje nismo faktički 10 godina pobijedili i mislim da trebamo biti ponosni zbog tog. Idemo sad u Mađarsku da odradimo što je na nama, a nadati se da će Češka iznenaditi u Crnoj Gori – istakao je Halilović.

Halilović vjeruje kako će Crnogorci biti pod ogromnim pritiskom, ali i da im Česi mogu pomrsiti račune.

Rasterećeni Česi

- Česi mogu ući resterećeno u tu utakmicu. Ima tu ozbiljnih igrača na visokim pozicijama i smatram da će na Crnogorcima biti ogroman pritisak. Oni su se isto istrošili na ovoj utakmici. Vidjelo se da su isto željeli pobjedu. Tu je i dug put nazad do Podgorice... Treba održati nadu i vjerovati da se mogu desiti odlične stvari – dodao je Halilović.

16

poena postigao je Halilović protiv Crne Gore i bio je naš drugi najefikasniji igrač. Svom učinku dodao je šest skokova i jednu asistenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.