POKUŠAJ NAMJEŠTANJA MEČA

Skandal trese Euroligu: Poznati arbitar optužen za davanja mita od 10.000 eura drugom sudiji eu

U pitanju su ozbiljne optužbe koje bi mogle narušiti integritet takmičenja, kao i povjerenje timova u sudije

Euroliga: Otvorit će istragu. Twitter

N. H.

2.8.2023

Neki od najboljih evropskih sudija, Ilijas Koromilas i Boris Rižik, optuženi su da su nudili mito trećem sudiji Mikoli Ambrozovu prije početka utakmice finala Eurokupa 2021. godine između Monaka i Uniksa.

Naime, sudija Ambrozov je u razgovoru kazao da su mu kolege nudile 10.000 eura, ali da je on to odbio. Sve se dešavalo nekoliko dana prije pomenute utakmice.

- Možda će ovo što kažem nekoga iznenaditi, ali tako se desilo. Tri dana pred meč dobio sam poziv od poznatog sudije iz Ukrajine, Borisa Rižika. 

Rekao mi je da Uniks igra finale i da su na klupi grčki trener Dimitris Priftis i pomoćnik. Njemu je prišao Koromilas i pokušao doći do dogovora sa mnom preko njega - počeo je Ambrozov razgovor za "Eva Planet".

Za njega nije bilo dileme, odmah je odbio tu skandaloznu ponudu.

- Da sam prihvatio, onda bi on direktno razgovarao sa mnom kako bismo se dogovorili. Nisam ništa rekao Borisu, a on mi je objasnio da imam 24 sata da odlučim i da ako promijenim mišljenje, da ću dobiti 10.000 eura.

Dao mi je i broj koji sam trebao pozvati putem Vibera poslije utakmice. Znate i sami kako se ta utakmica završila - rekao je Ambrozov.

Očekuje se da Euroliga otvori postupak protiv dvojice poznatih sudija. U pitanju su ozbiljne optužbe koje bi mogle narušiti integritet takmičenja, kao i povjerenje timova u sudije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.